مقالات
دانلود مقالات

 

«خداوند وقتي انسان را آفريد از روح خود در آن دميد.» (سوره مباركه الحِجر، آيه ۲۸).

اين بدان معناست كه هدف، خلقت موجودي خدا گونه بوده است كه داراي صفات و خصوصياتي باشد تا خليفه خدا روي زمين شود و براي تربيت انسانها از ميان خود آنها راهنماياني برگزيد تا راه راست را به انسانها نشان دهند. نقش تربيتي اين راهنمايان به گونه اي بوده كه انسانها در تمامي ابعاد وجوديشان رشد كنند. با مشاهده زندگي گذشتگان خواهيم ديد كه معمولاً زندگي افراد جامعه به سه بخش تقسيم مي‌شده است. قسمت اول كار و مشغله روزانه كه جهت تأمين معاش خانواده بوده است و قسمت ديگر را خواب و استراحت و تجديد قواي جسمي جهت شروع روزي نو و ادامه كار و تلاش روزانه تشكيل مي‌داده است و بين اين دو زمان، زمان سومي نيز مشاهده مي‌شود كه در آن افراد نه كاري انجام مي‌دادند و نه در خواب بودند. البته اين زمان بسيار كوتاه بود و به مرور زمان مدت آن افزايش يافته است. اين مدت زمان از روز را اوقات فراغت (Leisure times) نام نهادند. در زندگي فردي و اجتماعي بسياري از جوامع و ملتهاي امروز جهان، اوقات فراغت بخش مهم و جدانشدني از برنامه‌هاي تربيتي جوانان محسوب مي‌شود و هر اجتماعي با توجه به اين نكته تا چه ميزان از تحولات صنعتي و اجتماعي عصر حاضر تأثير پذيرفته است، از ساعات فراغت به فراخور وضع و موقعيت خويش و بر اساس تواناييهاي اقتصادي خود و نيز اعتقادات و درك ويژه اي كه از اوقات فراغت دارند، بهره مي‌گيرند. واضح است كه كم توجهي به اين موضوع موجب مي‌شود كه افراد نتوانند اوقات بيكاري خود را به نحو مطلوب و دلخواه سپري كنند و از نقش سازنده اي كه اين ساعات در پرورش شخصيت و تكميل دانش و معلومات دارند بهره ببرند. يكي از اقشار جامعه، جوانان هستند و آنها سرشار از انرژي جواني مي‌باشند كه اين انرژي بايد به گونه اي مورد بهره برداري قرار گيرد (سازمان ملي جوانان، ۱۳۸۱).

جهت دادن صحيح به بهره برداري از انرژي جوانان و برآوردن نيازهاي آنها، مستلزم برنامه ريزي واقع بينانه و صحيح زماني است تا بدين ترتيب از اتلاف وقت و انرژي اين قشر جولگيري به عمل آيد. امروزه استفاده بهينه از وقت و زمان، مهمترين مسأله در كشورهاي مترقي جهان مي‌باشد ولي متأسفانه در كشور ما توجه چنداني به وقت و زمان نمي شود و با از دست دادن اين عنصر بسيار مهم، لطمه‌هاي زيادي از لحاظ اقتصادي، اجتماعي و آموزشي و پرورشي و. به كشورمان وارد مي‌شود، زيرا مديريت زمان كمتر ديده مي‌شود. پس براي افزايش بهره وري، مخصوصاً در واحدهاي آموزشي بهتر است از مديريت زمان (Time management) استفاده شود و اين برنامه ريزي زماني به كارمندان و محصلان از قبيل دانش آموزان و دانشجويان آموزش داده شود (براتي، ۱۳۸۴).

امروزه اين اعتقاد وجود دارد كه ريشه بسياري از اضطرابها و فشارهاي روحي انسان عصر حاضر، كمبود وقت يا از دست دادن زمان است. قرن حاضر به دليل گسترش شبكه اطلاع رساني و تهاجم و انفجار اطلاعات، به عنوان «عصر سرعت» شناخته شده است و بشر امروز براي دور نماندن از قافله و زمان خويش و كسب اطلاعات به ناچار، به تلاش مستمر و بي وقفه مي‌پردازد. اين تلاش، بدون برنامه ريزي زماني موجب استرس و فشار رواني مي‌شود (فراست، ۱۳۷۱).

به نظر پژوهشگر، احتمال دارد كه مديريت زمان كه استفاده بهينه از وقت براي اهداف كوتاه مدت و بلند مدت، با در نظر گرفتن اولويت‌ها و اوقات فراغت فرد است، با سلامت روان و پيشرفت تحصيلي فرد رابطه داشته باشد.

۱-۱- بيان مسأله

با در نظر گرفتن اينكه يكي از ويژگيهاي عصر كنوني، سرعت ارتباطات است، به همين دليل توجه به مسئله اوقات فراغت نوجوانان و جوانان و جهت دادن به برنامه‌هاي زماني آن امري اجتناب ناپذير خواهد بود. به عبارت ديگر مسئله كنوني، نداشتن برنامه ريزي زماني صحيح در اوقات فراغت آنها مي‌باشد (عليمراديان، ۱۳۶۸).

با توجه به وقت آزادي كه در بين ساعات شبانه روز نوجوانان و جوانان مشاهده مي‌شود، اين تحقيق انجام گرفت تا معلوم گردد كه براي گذراندن اوقات فراغت به طرز صحيح، چگونه مي‌توان از مديريت زمان بهره برد. لذا محقق با توجه به مطالعات مقدماتي كه در اين زمينه انجام داده است بر آن است تا با گردآوري اطلاعات دقيق‌تر، از طريق اجراي يك تحقيق غير آزمايشي از نوع همبستگي، رابطه بين نحوه مديريت زمان در اوقات فراغت را با سلامت روان و پيشرفت تحصيلي مشخص نمايد.

طبق تعريف سازمان طي جوانان، افرادي كه داراي سنين ۱۵ تا ۲۹ سال مي‌باشند، جوان محسوب مي‌شوند. ايران به عنوان يكي از كشورهاي مديترانه شرقي داراي جمعيت جوان است.

بانك جهاني در سال ۲۰۰۰، جمعيت ۱۵ تا ۲۹ ساله كشور ما را معادل ۱/۳۲ درصد كل جمعيت گزارش نموده است (سازمان ملي جوانان، ۱۳۸۱).

لذا با عنايت به خصوصيات و استعدادهاي بالقوه اين گروه سني در جهت شكوفايي جامعه فردا، لازم است وضعيت سلامت روان اين قشر شناسايي شود و رابطه آن با ساير عوامل به درستي مورد بررسي قرار گيرد (همان منبع ).

بسياري از دانش آموزان و دانشجويان براي استفاده بهينه از اوقات فراغت خود، مدتها قبل و نزديك به زمان امتحانات خود برنامه ريزي صحيح زماني نمي كنند و يا از مديريت زمان اطلاعي ندارند. برخي نيز به رغم اطلاع محدود، از آن استفاده نمي كنند. به نظر پژوهشگر، رابطه نحوه مديريت زمان در اوقات فراغت با ساير متغيرها بايد بررسي شود تا اقدامات لازم و ضروري در پژوهشهاي بعدي انجام گيرد.

از طرفي آموزش و پرورش، به دليل آموزش و تعليم نيروهاي مورد نياز بخشهاي مختلف جامعه در تمامي كشورهاي دنيا اهميت به سزايي دارد. در بحث آموزش و پرورش مفاهيم پيشرفت تحصيلي و افت تحصيلي به ميان مي‌آيد. از پيشرفت تحصيلي، به عنوان يكي از ابعاد پيشرفت در نظام آموزش و پرورش، مفهوم «انجام تكاليف و موفقيت دانش آموزان در گذراندن دروس يك پايه تحصيلي مشخص » يا «موفقيت دانش آموزان در امر يادگيري مطالب درسي»، مستفاد مي‌شود. وجه مخالف پيشرفت تحصيلي، افت تحصيلي است كه يكي از معضلات نظام آموزشي مي‌باشد كه خود را به شيوه‌هاي گوناگون مانند عدم موفقيت دانش آموزان در دستيابي به اهداف مقاطع تحصيلي مربوطه، مردودي و تكرار پايه‌هاي تحصيلي، ترك تحصيل زودرس و بيكاري و بلاتكليفي نشان مي‌دهد (پورشافعي، ۱۳۷۰).

با توجه به اضطراب و استرس ناشي از دروس و امتحانات مدارس و دانشگاهها در بين نوجوانان و جوانان لزوم يك برنامه ريزي صحيح زماني، يا به عبارتي مديريت زمان جهت استفاده بهينه اوقات فراغت نوجوانان و جوانان، از اهميتي ويژه برخوردار است.

اين پژوهش به طور كلي تلاش دارد كه رابطه بين نحوه مديريت زمان در اوقات فراغت را با سلامت روان و پيشرفت تحصيلي مشخص نمايد و مي‌كوشد كه به طور اخص آشكار سازد كه چه رابطه اي بين نحوه مديريت زمان در اوقات فراغت با سلامت روان جوانان وجود دارد؟ و اينكه آيا بين نحوه مديريت زمان در اوقات فراغت با پيشرفت تحصيلي آنها رابطه وجود دارد؟ يا خير؟

۲-۱- اهداف تحقيق

هدف اين پژوهش بررسي رابطه بين نحوه مديريت زمان در اوقات فراغت، با سلامت روان و پيشرفت تحصيلي جوانان است.

۳-۱- فرضيه هاي تحقيق

فرضيه (۱): نحوه مديريت زمان در اوقات فراغت جوانان، با سلامت روان آنها رابطه دارد.

فرضيه (۲): نحوه مديريت زمان در اوقات فراغت جوانان، با پيشرفت تحصيلي آنها رابطه دارد.

۴-۱- سؤال هاي تحقيق

سئوال(۱): آيا نحوه مديريت زمان در اوقات فراغت جوانان، با سلامت روان آنها رابطه دارد؟

سئوال (۲): آيا نحوه مديريت زمان در اوقات فراغت جوانان، با پيشرفت تحصيلي آنها رابطه دارد؟

۵-۱- ضرورت و اهميت تحقيق

يكي از اقشار مهمي كه در هر جامعه، آسيب پذير شناخته شده اند، قشر جوانان آن جامعه است. بر اساس آمار و ارقام بانك جهاني در سال ۲۰۰۰، بيش از ۳۰ درصد از كل جمعيت جهان را، جوانان تشكيل مي‌دهند، البته بانك جهاني در سال ۲۰۰۰ جمعيت جوان ايران را معادل ۱/۳۲ درصد كل جمعيت گزارش نموده است (سازمان ملي جوانان، ۱۳۸۱).

با اطلاع از اين واقعيت، برنامه ريزي صحيح زماني براي گذران اوقات فراغت جوانان، هم باعث بارورتر شدن نسل آينده كشور مي‌شود و هم جلوي بسياري از نابساماني‌ها و گرفتاريهايي كه ناشي از عدم اطلاع يا آگاهي كم از مديريت زمان است گرفته مي‌شود (غفاري، ۱۳۷۲).

در دنياي پرهياهوي قرن بيست و يكم كارگزاران حكومتي دنيا به اين حقيقت پي برده‌اند كه در صورت عدم به كارگيري تدابير اصولي نسبت به اوقات فراغت به ويژه در رابطه با نسل جوان، خطرات عظيمي جامعه را تهديد مي‌كند. از نظر تربيتي نيز در صورت عدم توجه به چگونگي گذران اوقات فراغت، اختلالات غير قابل جبراني در رفتار و كردار و در نتيجه در شخصيت افراد پديدار گشته و چه بسا ممكن است، موجب ترويج كجرويها و انحرافات اجتماعي شود (خليلي، ۱۳۷۲).

با توجه به اينكه يكي از شرايط رشد عاطفي و بلوغ اجتماعي و قدرت همسازي افراد، داشتن علاقه پايدار به تفريحات و اشتغالات سازنده و سودمند است و با عنايت به ميزان گستردگي و اهميت ساعات فراغت جوانان در تعيين كننده بودن نقش اين اوقات، در رشد معنوي و جسمي دانشجويان و دانش آموزان، پر كردن اوقات فراغت آنها از يك طرف، مي‌تواند اثرات اخلاقي و تربيتي عميقي، بر روي دانش آموزان و دانشجويان داشته باشد و در تكوين شخصيت آنها موثر باشد و از طرفي ديگر، از تهاجم فرهنگي، اعتياد و انحراف اخلاقي پيشگيري نمايد تا سلامت و بهداشت جامعه نيز تأمين شود (رضوانيه، ۱۳۷۲).

با توجه به اينكه اوقات اكثر جوانان شامل سه بخش مطالعه و تحقيق، استراحت و خوراك و نظافت و فرايض ديني و بخش اوقات فراغت مي‌باشد، استفاده صحيح از بخش اوقات فراغت مي‌تواند موفقيت و استفاده بيشتر از دو بخش ديگر را تضمين كند و باعث تجديد قوا جهت مطالعه و تحقيق بيشتر گردد. بنابراين اوقات فراغت از اين نظر حائز اهميت مي‌باشد كه اگر با برنامه ريزي صحيح زماني همراه گردد، مي‌تواند ساعاتي سازنده و تكامل بخش را در بر داشته باشد و باعث سلامت روان جامعه شود. نتايج پژوهش حاضر، اين امكان را براي مسئولين مربوطه فراهم مي‌كند كه با در نظر گرفتن واقعيات موجود و نيز مشكلات عديده در اين رابطه و با توجه به علايق و پيشنهادات جوانان، در ابتدا نسبت به رفع مشكلات موجود اقدام كنند و سپس جهت بهره وري و استفاده بهينه از اوقات فراغت، يك برنامه ريزي صحيح زماني را تدوين كرده و از مديريت زمان استفاده نمايند(همان منبع).

با توجه به مطالب ذكر شده، مسئله مديريت زمان از جايگاه ويژه‌اي برخوردار است. افراد مي‌بايد همواره توجه داشته باشند كه از زمان به عنوان منبعي ارزنده به خوبي استفاده كنند. آنها مي‌توانند راه هاي استفاده موثر از زمان را بياموزند، مي‌توانند از ابتلا به پريشاني احتراز كنند، بازده كارشان را افزايش دهند، در رسيدن به اهدافشان موفق تر باشند و به زندگي متعادل تري دست يابند كه در آن فرصت و توان كافي براي پرداختن به كار منزل، خانواده و خويشتن وجود داشته باشد (مكنزي، ۱۹۹۳).

بنابراين از اين چشم انداز وسيع، مي‌توان دريافت كه ارزش واقعي مديريت زمان، عبارت است از ارتقاي تمامي ابعاد زندگي فرد. لذا لزوم آشنايي جوانان با مديريت زمان در گذران اوقات فراغت آنها اجتناب ناپذير است.

***ممكن است هنگام انتقال از فايل اصلي به داخل سايت بعضي متون به هم بريزد

يا بعضي نمادها و اشكال درج نشود ولي در فايل دانلودي همه چيز مرتب و كامل و با فرمت ورد موجود است***


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۸:۰۵:۳۷ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]

 

گرايش تكنولوژي مواد غذايي

عنوان :

اثر آنتي اكسيداني عصاره پوست خرمالو در پايدارسازي روغن آفتابگردان طي دو شرايط ذخيره سازي و حرارتي

استاد راهنما:

دكتر رضا اسماعيل زاده كناري

استاد مشاور:

دكتر مرضيه بلندي

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :
فصل اول : مقدمه و كليات
۱- مقدمه. ۳
۱-۱- خرمالو. ۳
۱-۱-۱- گياهشناسي خرمالو. ۳
۱-۱-۲- اثرات فارماكولوژيكي خرمالو. ۳
۱-۱-۳- تركيبات شيميايي خرمالو. ۴
۱-۲- اهميت چربيها و روغنهاي خوراكي ۶
۱-۳- روغن آفتابگردان. ۶
۱-۳-۱- تاريخچه. ۶
۱-۳-۲- خصوصيات كلي گياه آفتابگردان. ۶
۱-۳-۳- تركيب روغن آفتابگردان معمولي ۷
۱-۳-۴- خواص درماني تخمه آفتابگردان. ۷
۱-۴- واكنشهاي اكسيداسيوني و مكانيسم آنها ۸
۱-۵- عوامل مؤثر در اكسيداسيون چربيها ۱۰
۱-۶- روش هاي پايدار سازي روغنها ۱۰
۱-۷- آنتي اكسيدان ها ۱۱
۱-۸- طبقه بندي آنتي اكسيدان ها بر اساس نحوه عملكرد. ۱۱
۱-۸-۱- آنتي اكسيدان هاي اوليه. ۱۱
۱-۸-۲- آنتي اكسيدان هاي ثانويه. ۱۲
۱-۸-۳- آنتي اكسيدان هاي تشديد كننده ۱۲
۱-۹- آنتي اكسيدان هاي مورد استفاده در مواد غذايي ۱۳
۱-۹-۱- آنتي اكسيدان هاي سنتزي ۱۳
۱-۹-۲- آنتي اكسيدان هاي طبيعي ۱۳
۱-۱۰- تانن ها ۱۴
۱-۱۱- فرضيه ها ۱۴
۱-۱۲- اهداف. ۱۴
فصل دوم: پيشينه تحقيق
۲- بررسي منابع ۱۷
پايداري اكسايشي روغنها با بهره گرفتن از عصاره هاي طبيعي آنتياكسيداني ۱۷
فصل سوم: مواد و روشها
۳- مواد و روش ها ۲۴
۳-۱- تهيه روغن آفتابگردان. ۲۴
۳-۲- تهيه عصاره پوست خرمالو. ۲۴
۳-۳- ساختار اسيد چرب. ۲۵
۳-۴- اندازه گيري تركيبات توكوفرولي ۲۵
۳-۴-۱- ترسيم منحني كاليبراسيون: ۲۵
۳-۴-۲- اندازه گيري تركيبات توكوفرولي نمونه: ۲۶
۳-۵- اندازه گيري تركيبات فنلي ۲۷
۳-۵-۱- ترسيم منحني كاليبراسيون. ۲۷
۳-۵-۲- اندازه گيري تركيبات فنلي نمونه. ۲۷
۳-۶- اندازه گيري عدد پر اكسيد. ۲۸
۳-۶-۱- ترسيم منحني كاليبراسيون. ۲۸
۳-۶-۲- تهيه محلول استاندارد آهن III 29
3-6-3- تهيه محلول تيوسيانات آمونيوم. ۲۹
۳-۶-۵- اندازه گيري عدد پر اكسيد نمونه روغن ۳۰
۳-۷- عدد اسيدي ۳۰
۳-۸- اندازه گيري مقدار كل تركيبات قطبي(TPC). 31
3-8-1- آماده سازي سيليكاژل. ۳۱
۳-۸-۲- اندازه گيري مقدار كل تركيبات قطبي ۳۱
۳-۸-۲-۱- پر كردن ستون كروماتوگرافي ۳۱
۳-۸-۲-۲- تهيه و آماده سازي نمونه و حلال جداسازي ۳۱
۳-۸-۲-۳- عمليات كروماتوگرافي و محاسبه در صد تركيبات قطبي كل ۳۱
۳-۹- اندازه گيري عدد دي ان مزدوج (CDV)1 32
3-10- اندازه گيري عدد كربونيل(CV2) 32
3-10-1- خالص سازي حلال. ۳۲
۳-۱۰-۲- محاسبه ميزان تركيبات كربونيل ۳۲
۳-۱۱- شاخص پايداري اكسايشي((OSI1 33
3-12- اندازه گيري مواد صابوني ناشونده ۳۳
۳-۱۳- اندازه گيري رنگ. ۳۴
۳-۱۴- تجزيه و تحليل آماري ۳۴
فصل چهارم: نتايج و بحث
۴- نتايج و بحث. ۳۶
۴-۱- مشخصات روغن آفتابگردان. ۳۶
۴-۲- مشخصات عصاره خرمالو. ۳۷
۴-۳- تغييرات كيفي روغن آفتابگردان طي ۶۰ روز نگهداري در دماي ۳۰ درجه سانتي گراد. ۳۷
۴-۳-۱- رنگ روغن آفتابگردان. ۳۷
۴-۳-۲- تغييرات عدد اسيدي روغن آفتابگردان. ۳۸
۴-۳-۳- تغييرات پايداري اكسايشي روغن آفتابگردان. ۴۰
۴-۳-۴- تغييرات عدد پراكسيد روغن آفتابگردان. ۴۱
۴-۴- تغييرات كيفي روغن آفتابگردان طي ۲۴ ساعت حرارت دهي در دماي ۱۸۰ درجه سانتي گراد (شرايط اكسيداسيون تسريع يافته). ۴۲
۴-۴-۱- تغييرات رنگ روغن آفتابگردان در حين حرارت دهي ۴۲
۴-۴-۳- تغييرات تركيبات قطبي روغن آفتابگردان در حين حرارت دهي ۴۵
۴-۴-۵- تغييرات عدد دي ان مزدوج روغن آفتابگردان در حين حرارت دهي ۴۷
۴-۴-۶- تغييرات عدد كربونيل روغن آفتابگردان در حين حرارت دهي ۴۸
فصل پنجم:نتيجه گيري و پيشنهادات
۵-۱- نتيجه گيري ۵۱
۵-۲- پيشنهادات پژوهشي ۵۱
فصل ششم: منابع
منابع ۵۳
ضمائم. ۵۸
چكيده:
اكسيداسيون روغن ها علاوه بر تغيير ويژگي هاي ارگانولپتيكي ماده غذايي، ارزش غذايي و عمر نگهداري روغن ها را كاهش مي دهد و به دليل توليد تركيبات نامطلوب در روغن براي سلامتي مصرف كنندگان مضر است. براي جلوگيري از اكسيداسيون، روش هاي متعددي وجود دارد كه يكي از اين موارد افزودن موادي به نام آنتي اكسيدان است. امروزه از آنتي اكسيدان هاي سنتزي همچون TBHQ،BHT ،BHA و استرهاي گالات به همين منظور استفاده مي شود، اما با توجه به اينكه آنتي اكسيدان هاي سنتزي اثرات نامطلوبي همچون اثر جهش زايي و سرطان در بدن انسان دارند، به تدريج از ليست آنتي اكسيدان هاي مصرفي حذف مي شوند، لذا تهيه و توليد آنتي اكسيدان هاي طبيعي به عنوان جانشين ضروري مي باشد. در اين تحقيق ابتدا عصاره گيري از پوست خرمالو انجام گرفته و تركيبات فنوليك و توكوفرولي موجود در عصاره تعيين گرديده و سپس عصاره در دو غلظت ۴۰۰ و ۸۰۰ PPM به نمونه روغن آفتابگردان بدون آنتي اكسيدان اضافه شده و سپس نمونه هاي روغن آفتابگردان فرموله شده با اين آنتي اكسيدان طبيعي تحت شرايط دمايي ۳۰ درجه سانتي گراد طي ۶۰ روز ذخيره سازي از نظر پايداري اكسايشي توسط پارامترهاي عدد پراكسيد، شاخص پايداري اكسايشي، عدد اسيدي و شاخص رنگ در دماي ذخيره سازي در زمان هاي ۰، ۱۵، ۳۰، ۴۵، ۶۰ با نمونه روغن آفتابگردان حاوي ۱۰۰ PPM آنتي اكسيدان سنتتيك TBHQ مورد مقايسه قرار گرفتند. نتايج نشان داد غلظت ۸۰۰PPM عصاره پوست خرمالو در پايدارسازي روغن آفتابگردان طي مدت زمان نگهداري مشابه TBHQ و موثرتر از غلظت ۴۰۰ PPM عصاره پوست خرمالو عمل نموده است كه به دليل مقادير بالاتر تركيبات فنوليك و توكوفرولهاي موجود درغلظت ۸۰۰PPM عصاره نسبت به غلظت هاي كمتر عصاره مي باشد. در مرحله بعد روغن آفتابگردان حاوي ۸۰۰PPM عصاره با نمونه روغن حاوي ۱۰۰ PPM آنتي اكسيدان سنتتيك TBHQ تحت شرايط دمايي ثابت ۱۸۰ درجه سانتي گراد به مدت ۲۴ ساعت حرارت داده شدند و در فواصل زماني ۴ ساعت (۰، ۴، ۸، ۱۲، ۱۶ و ۲۴) از نظر پارامترهاي پايداري حرارتي (عدد اسيدي، عدد كنژوگه، شاخص پايداري اكسايشي، شاخص رنگي، عدد كربونيل و مقدار كل تركيبات قطبي) مورد مقايسه قرار گرفتند. نتايج نشان داد كه آنتي اكسيدان سنتتيك TBHQ نسبت به عصاره پوست خرمالو با غلظت ۸۰۰PPM جهت پايداري اكسايشي كمي موثرتر عمل نموده است. بدين ترتيب مي توان پوست خرمالو را به عنوان منبع مناسبي براي آنتي اكسيدان هاي طبيعي معرفي نمود و اين اثر را ناشي از تركيبات توكوفرولي و فنولي موجود در آن دانست.
كلمات كليدي : عصاره پوست خرمالو، روغن آفتابگردان، پايداري اكسايشي، تركيبات آنتي اكسيدان.
۱- مقدمه
۱-۱- خرمالو
۱-۱-۱- گياهشناسي خرمالو
خرمالو (Diospyros kaki L.) متعلق به خانواده Ebenaceae است كه آبنوس چوب سخت بومي سري لانكا و جنوب شرق آسيا را نيز شامل مي شود. تقريبا ۲۰۰ گونه در جنس Diospyros وجود دارد. خرمالو كه كاكي يا خرمالوي شرقي نيز ناميده مي شود عمدتا براي توليد ميوه كشت و كار مي­شود. خرمالو از چين منشا گرفته است اما به مدت مديدي در ژاپن پرورش داده شده است. تنوع زيادي در مواد گياهي توليد كننده ميوه، در ژاپن يافت شده است و فرم هاي ميوه بدون مزه گس از ژاپن منشا گرفته اند. ميوه مخصوصا در چين، كره و ژاپن ارزش اقتصادي پيدا كرده است. اين درخت خزان دار، به خاطر رنگ برگ­هاي زيبا مخصوصا در پاييز داراي اهميت است. خرمالو با نام انگليسي persimmon بواسطه دارا بودن مقادير بالاي پروآنتوسيانيدين (تانن كندانس شده) مطرح است و به طور گسترده اين ميوه در چين، ژاپن و كره مورد استفاده قرار مي گيرد. پروآنتوسيانيدين خرمالو داراي عملكردهاي فيزيولوژيكي مختلف از جمله فعاليت آنتي اكسيداني، ضد التهابي، ضد ميكروبي و نيز اثرات بازدارندگي آنزيمي و سم زدايي بر زهر مار مي باشد (ايكسيو و همكاران، ۲۰۱۲).
درخت خرمالو گياهي خزان دار به ارتفاع ۶ متر يا بيشتر است. زمان گلدهي اواخر بهار و اوايل تابستان و زمان بلوغ ميوه پاييز مي باشد. خرمالو در غرب، سيب شرقي نيز ناميده مي‌شود، ميوه‌اي است كروي‌ شكل با پوست بسيار نازك كه رنگ آن از زرد متمايل به نارنجي تا نارنجي پر‌رنگ متغير است. قطر اين ميوه بين ۳ تا ۸ سانت مي‌باشد و به جز هسته كه در برخي گونه‌هاي آن ديده مي‌شود، تمام قسمت‌هاي آن خوراكي است (موات، ۱۹۹۰؛ تيان و همكاران، ۲۰۱۲).
۱-۱-۲- اثرات فارماكولوژيكي خرمالو
دو نوع خرمالو وجود دارد: خرمالوهاي داراي گسي و بدون گس. طعم گس كه در ميوه يافت مي شود در نتيجه وجود سلول هاي تانن در گوشت ميوه است. اگر تانن محلول باشد،عمل جويدن و خوردن ميوه، سلول ها را پاره كرده و تانن را آزاد ساخته و گس احساس مي شود. خرمالو در طب سنتي جهت درمان سرماخوردگي، فشارخون، تنگي نفس، رعشه، سرمازدگي، سوختگي و خونريزي استفاده مي­شود (موات، ۱۹۹۰؛ تيان و همكاران، ۲۰۱۲). مطالعات اخير بر روي پالپ و پوست خرمالو نشان داده است كه خرمالو يك ماده آنتي­اكسيدان، ضد ديابت و محافظ DNA عليه آسيب اكسيداتيو است. عصاره خام خرمالو حاوي مخلوط پيچيده­اي از ويتامين­ها، پي كوماريك اسيد، گاليك اسيد، فلاونوئيدها و تانن هاي كندانس شده است (جانگ و همكاران، ۲۰۰۹).
خرمالو غني از فيبر، بتا‌كاروتن و ويتامين A مي‌باشد و همچنين داراي مقدار قابل توجهي ويتامين هاي B1 ، B2،B3 و C مي باشد و نيز داراي مواد معدني ضروري براي بدن مانند كلسيم، گوگرد، آهن، فسفر، منيزيم و پتاسيم است و نيز حاوي مواد آنتي اكسيداني همچون تانن، ليكوپن، پكتين، فنول و اسيد مي­باشد. برگ درخت خرمالو حاوي فلاونوئيد‌ها است كه خاصيت ضد فشار خون، ضد سرطان و ضد ‌موتاژن دارد  ( سان و همكاران، ۲۰۱۱).
خاصيت آنتي اكسيداني ميوه خرمالو بالا است و بطور مؤثري از بروز انواع سرطان خصوصأ سرطان ريه و پوست و كبد جلوگيري مي كند. دانه ميوه خرمالو كه كوبيده و به صورت گرد درآمده باشد سنگ كليه و مثانه را مي‌ريزاند بدون آنكه به عمل جراحي نيازي باشد. مصرف خرمالو باعث افزايش آنتي اكسيدانها و كنترل راديكالهاي آزاد مي شود ( سان و همكاران، ۲۰۱۱).
۱-۱-۳- تركيبات شيميايي خرمالو
جدول ۱ برخي از ويژگي­هاي شيميايي و فيزيكي ميوه­هاي خرمالو نوع گس و فاقد گسي را نشان مي­دهد (پلازا و همكارن، ۲۰۱۲). ارزيابي ويژگي­هاي فيزيكي به منظور طراحي ابزار و ماشين آلات


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۸:۰۴:۰۹ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]

 

بررسي آلودگي بستني هاي سنتي شهرگرگان به باكتري هاي اشريشياكلي ، سالمونلا ، استافيلوكوكوس آرئوس

استاد راهنما:

دكتر جلالي

استاد مشاور:

خانم نوري

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :
چكيده
بستني يكي از مواد غذايي پرطرفدار است كه مصرف آن در فصل تابستان به ويژه در ميان كودكان كه از افراد آسيب پذير جامعه محسوب مي­شوند افزايش پيدا مي­ كند. بستني هاي سنتي بخش زيادي از بستني هاي توليدي در شهر گرگان را تشكيل مي­دهد كه به علت متمركز نبودن آنها نظارت كافي بر آنها صورت نمي گيرد كه موجب شيوع بيماري هاي روده­اي نظير اسهال به ويژه در ميان كودكان مي­گردد. هدف از اين پژوهش بررسي وجود آلودگي و ميزان انتشار آن در فصول و مناطق مختلف جغرافيايي شهر گرگان مي­باشد. بدين منظور تعداد ۸۰ نمونه به صورت كاملا تصادفي از نقاط مختلف شهر جمع آوري و پس از انتقال به آزمايشگاه مورد آزمون­هاي تشخيصي باكتري­هاي اشرشياكلي – سالمونلا و استافيلوكوكوس اورئوس قرار گرفت. نتايج اين آزمون حاكي از عدم وجود سالمونلا در بستني­هاي سنتي اين شهر بود اما ۱۰% نمونه­ها آلوده به اشريشياكلي و ۶۰% نمونه­ها آلوده به استافيلوكوكوس اورئوس بود.
كليد واژه :
بستني – اشريشياكلي – استافيلوكوكوس اورئوس – سالمونلا – آلودگي ميكروبي
يشگفتار
عفونت هاي ميكروبي حاصل از ميكروارگانيسم ها از دير باز در بين جوامع بشري رايج بوده و آدمي دائماً با بيماري هاي حاصل از آنها دست و پنجه نرم مي كند و راه ها و روشها و آنتي بيوتيك هاي مختلف را به مرور زمان جهت مبارزه با اين ميكروارگانيسم ها بكار برده است و هنوز هم براي مبارزه در صدد سنتز و ساخت آنتي بيوتيك هاي قوي و متنوع تر مي باشد . (كامبامانولي[۱] ، ۲۰۰۳ )
بستني هاي سنتي به دليل داشتن مواد غذايي لازم براي رشد ميكروارگانيسم ها و عدم دقت كافي توسط توليد كننده ها از جمله محصولات غذايي مستعد اين نوع آلودگي مي باشند . متاسفانه با توجه به اينكه مصرف اين محصول در ميان كودكان كه قشر آسيب پذير جامعه هستند ، رقم بالايي را به خود اختصاص مي دهد سالانه شاهد مرگ و مير و آسيب هاي شديد ناشي از مصرف بستني هاي آلوده مي­باشيم. ( كن و آيار[۲] ، ۲۰۰۴ )
سالمونلا ، اشرشياكلي و استافيلوكوكوس اورئوس سه گونه از باكتريايي هستند كه بيشترين آمار مسموميت هاي غذايي به ويژه در بستني هاي آلوده را به خود اختصاص مي دهند . (دسمارچلير[۳] ، ۲۰۱۱ )
امروزه بر كسي پوشيده نيست كه با توجه به حقوق مصرف كننده ها و همچنين هزينه درمان و عوارض مصرف دارو بهترين راه حل براي جلوگيري از اين گونه بيماريها شناسايي و پيشگيري از مبتلا شدن به اين بيماري ها مي باشد .
مقدمه :
طبق آمار منتشر شده به وسيله سازمان بهداشت جهاني همه ساله در حدود ۱۷۰۰ ميليون مورد ابتلا به اسهال در كودكان زير ۵ سال در سراسر جهان اتفاق مي‌افتد. ۱۲ ميليون كودك بر اثر بيماريهاي مختلف جان خود را از دست مي‌دهند كه ۵ ميليون مورد آن مربوط به بيماريهاي معده‌اي- روده‌اي است (چوره[۴]، ۲۰۱۲). اين آمار و ارقام بيشتر مربوط به كشورهاي در حال توسعه است و موادغذايي آلوده نقش بسيار مهمي را (احتمالاً ۷۰%) در ايجاد اين گونه بيماريها دارا مي‌باشند (گرسي[۵] ، ۲۰۰۸). در كشور ما سالانه نزديك به ۷۰ هزار كودك زير ۵ سال به علت ابتلا به اسهال جان خود را از دست مي‌دهند و بيشتر مربوط به عوامل بيماريزايي است كه از طريق غذا منتقل مي‌گردند. ابتلا به بيماريهاي ناشي از غذا تنها خاص كودكان نيست بلكه نوجوانان و بزرگسالان حساس و افراد سالمند را نيز كه گروه آسيب‌پذير اجتماع را تشكيل مي‌دهند، در بر مي‌گيرد. ( عفت پناه ، ۱۳۸۰)
عوامل بيماريزاي متعددي به عنوان باكتري‌هاي مسؤول اسهال و استفراغ، عفونت و مسموميتهاي غذايي شناخته شده‌اند. عفونتهاي مربوط به اشريشياكلي بيماريزا، متداولترين نوع عفونت غذايي مي‌باشند. بيماريهاي ناشي از غذا مي‌توانند عوارض بسيار خطرناكي در انسان ايجاد كنند. دوره اين گونه بيماريها ممكن است طولاني باشد و نشانه‌هاي متغيري مثل اسهال آبكي يا خوني، مننژيت، ناراحتي­هاي مزمن كليوي، قلب و عروق و سيستم تنفسي و ايمني داشته باشد. شير خام و فرآورده‌هاي آن به دليل آن كه غذاي تقريباً كاملي هستند و داراي تمامي عناصر لازم به صورت تعادلي مي‌باشند و نيز به دليل سهولت آلودگي‌، منشأ برخي از بيماريهاي مهم تغذيه‌اي هستند. (هاليدي[۶]، ۲۰۰۳ )
يكي از پرمصرف ترين مواد غذايي شير و فرآورده هاي وابسته به آن است. زيرا شير و فرآورده هاي لبني در تمامي كشورهاي دنيا بخشي از غذاي روزانه مردم را تشكيل مي دهد و به سبب مواد غني غذايي و سهولت آلودگي شير، از لحاظ مسموميت غذايي نيز ماده مهمي محسوب مي شود. در اين ميان آلودگي بستني كه از فرآورده هاي شير محسوب ميشود از سه جنبه در خور توجه است، نخست آنكه مصرف بستني كه در حقيقت يك نوع شيريني خنك مي باشد، عموما در فصل تابستان صورت مي گيرد كه خطر ابتلاء آلودگي مواد غذايي در اين فصل بيشتر است. (دوگلاس، ۲۰۰۸ )
دوماً مصرف بستني در بين همه مردم خصوصا كودكان شايع تر است و چون از غذاهاي بسيار مطبوع و لذيذ به شمار مي آيد، مصرف آن به صورت­هاي گوناگون نيز هر روز فزوني مي يابد. (دوگلاس، ۲۰۰۸ )
سوم اينكه در تهيه بستني از مواد مختلفي استفاده مي شود كه هر كدام از آنها مي توانند منشا آلودگي شده و سبب بيماري گردند. همچنين ميكروارگانيسم ها مي توانند بصورت ثانويه از طريق تهيه كنندگان و فروشندگان بستني وارد آن گردند. بنابراين توجه به مسموميت ناشي از آلودگي بستني بخصوص در كشور ما كه در توليد آن روش هاي سنتي بيشتر معمول است، بايد مورد توجه قرار گرفته و تحقيقات كافي در مورد انواع بيماريهاي ناشي از آلودگي بستني و نيز راه هاي آلوده شدن آن صورت گيرد. (دوگلاس، ۲۰۰۸ )
توليد بستني‌هاي غيرپاستوريزه با عنوان بستني سنتي در صورت عدم توجه به روند اعمال حرارت كافي بر روي مخلوط اوليه اين بستني‌ها و عدم توجه به رعايت موازين بهداشتي در طول روند توليد، زمينه بروز آلودگيهاي باكتريايي مختلف در اين فرآورده را فراهم مي‌آورد. مطالعه حاضر به دليل تمايل مردم به استفاده از اين فرآورده و احتمال خطر انتقال عوامل باكتريايي مولد عفونت يا مسموميت غذايي در بين مصرف‌كنندگان و به منظور ارزيابي كيفيت بستني‌هاي سنتي مصرفي اين شهر از نظر آلودگي باكتريايي، انجام گرديد. (نوروزي، ۱۳۷۶)
شايان ذكر است كه به علت كمبود امكانات و نيز محدود بودن نمونه هاي برداشت شده و تحت پوشش قرار نگرفتن تمامي مناطق گرگان جهت نمونه گيري بررسي و تحقيق حاضر خالي از اشكال نيست.
فصل اول

  • تاريخچه بستني:

از تاريخ دقيق تهيه بستني براي اولين بار اطلاع دقيقي در دست نيست ولي مطمئناً بستني به اشكال اوليه و متفاوت با حال تهيه شده است. مثلا حدود ۳۰۰۰ سال قبل چيني ها برف و آبميوه را به شكل يخ شيرين مصرف مي كردند. (دوگلاس، ۲۰۰۸ )
بعدها رومي ها اين نوع بستني ابتدايي را از شرقي ها در طي جنگ هايي فراگرفتند. اولين توليد كننده بستني به شكل ابتدايي يك فرد رومي به نام گورگو[۷] بوده است. پس از آن ماركوپلو[۸] سياح معروف ايتاليايي در مسافرت خود به آسيا دستور تهيه چند نوع بستني را به اروپا آورد، كه آن موقع بخصوص در ايتاليا مورد توجه و استقبال قرار گرفت، سپس تهيه بستني به شمال ايتاليا كشيده شد و بعد در سال ۱۵۳۳ به فرانسه رسيد، از اين زمان بستني در فرانسه توسعه پيدا كرد و وجود بستني در سر هر سفره اي نشانه تشخص و بزرگي ميزبان بوده است.
اولين مغازه بستني سازي و بستني فروشي در پاريس تاسيس گرديد و بنام كافه پروكوپه[۹] مشهور شد. در سال ۱۶۳۰ بستني به كانادا و انگلستان رسيد، سپس به آمريكا آمد. ( كريم ، ۱۳۸۰ )
ساخت بستني بصورت صنعتي و فروش آن به مقادير زياد در سال ۱۸۵۱ در بالتيمور آمريكا توسط شخصي بنام فوسل[۱۰] انجام گرفت. بعدها كارخانجات تهيه بستني در واشنگتن كلمبيا و نيويورك به شكل صنعتي احداث شد و از آن پس صنعت بستني سازي به تدريج رو به توسعه و پيشرفت نهاده و به شكل جهاني درآمد. (كريم، ۱۳۸۰)

  • بستني

بستني را مي توان بر حسب تركيب آن به چهارگروه به شرح زير طبقه بندي نمود:

  • بستني تهيه شده از منحصرا فرآورده هاي شير
  • بستني حاوي چربي نباتي
  • بستني تهيه شده از عصاره ميوه جات كه به آن چربي و مواد جامد غيرچربي شير اضافه شده است.
  • بستني يخي كه از آب، شكر و عصاره ميوه جات تهيه مي گردد.


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۸:۰۲:۴۰ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]

 

عنوان:

بررسي تاثير غلظت هاي مختلف هورمون IBA ونوع قلمه براي ريشه دار كردن قلمه هاي دو رقم زيتون سازگار در استان گلستان

 استاد راهنما:

دكتر حسين افشاري

استاد مشاور:

دكتر ابوالفضل فرجي

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :
فهرست مطالب

عنوان                                                                                                        صفحه
چكيده.
مقدمه :
۱-۲- مشخصات گياهشناسي زيتون .
۱-۲- ۱- ريشه
 

۱-۲-۲- برگ ۱-۲-۳.-.
۱-۲-۴- ميوه.
۱-۲- ۵- درخت زيتون
۱-۳- كاشت زيتون
۱-۴- روش هاي تكثير زيتون
۱-۴-۱- ازدياد زيتون با بهره گرفتن از قلمه.
۱-۴-۱-۱- فاكتورهاي موثر در ريشه زايي قلمه ها
۱-۴-۱-۲-تهيه قلمه هاي نيمه خشبي.
۱-۴-۱-۳- بهترين زمان قلمه گيري.
۱-۴-۱-۴-تيمار قلمه ها با مواد ضدعفوني كننده
۱-۴-۱-۵- تيمار قلمه ها با هورمون
۱-۴-۱-۶- تيمار قلمه ها با هورمون ريشه زايي (IBA)
۱-۴-۱-۷- تيمار قلمه ها با عناصر غذايي
۱-۴-۱-۸- عوامل محيطي موثر در ريشه زايي قلمه ها
۱-۴-۱-۹- بسترهاي تكثير قلمه
۱-۵- آب و هواي مطلوب درخت زيتون.
۱-۶- خاك مطلوب درخت زيتون.
۱-۶-۱-كود و حفظ حاصلخيزي خاك در باغ زيتون .
۱-۷- تركيبات شيميايي زيتون.
۱-۸- خواص دارويي زيتون.
۱-۸-۱- خواص برگ درخت زيتون.
۱-۹- طرز تهيه روغن زيتون
۱-۹-۱- طبقه بندي روغن زيتون.
۱-۹-۲- تاريخچه رو غن زيتون.
۱-۹-۳- آثار روغن زيتون بر تندرستي
۱-۹-۴- روغن گيري از زيتون
۱-۹-۵-روش انتخاب روغن زيتون مرغوب
فصل دوم (مروري بر مطالعات گذشته)
۲-۱- اثر هورمون هاي تنظيم كننده ريشه گياهي در ريشه زايي
۲-۲- اسيد ايندول بوتيريك (IBA))
۲-۳- روش هاي كاربرد اكسين ها (هورمون ها)
۲-۴- توليد قلمه هاي زيتون
۲-۵- شرايط مختلف براي ريشه دار شدن قلمه هاي برگدار زيتون
۲-۶- تاثير صفات ارثي پايه مادري در ريشه زايي   قلمه هاي زيتون
.۲-۷- زيتون كاري در استان گلستان
فصل سوم (مواد و روش ها)).
۳-۲ –تاريخ، موقعيت جغرافيايي و نحوه انجام آزمايش
۳-۳- تيمار با اسيد ايندول بوتيريك اسيد (IBA) به منظور ريشه زايي
۳-۴- تهيه غلظت هاي مختلف محلول IBA.
۳-۵- كاشت قلمه ها
۳-۶- قالب طرح و سطوح تيماري.
۳-۷- صفات مورد بررسي در آزمايشاتا
۳-۷-۱- درصد ريشه­زايي
۳-۷-۲-طول ريشه
۳-۷-۳- قطر ريشه
۳-۷-۴- تعداد ريشه
۳-۷-۵-وزن تر ريشه
۳-۷-۶- وزن خشك ريشه
۳-۸- روش تجزيه و تحليل آماري داده ها
فصل چهارم (نتايج).
۴-۲- نتايج.
۴-۲-۱- درصد ريشه زايي.
۴-۲-۲-طول ريشه
۴-۲-۳- قطر ريشه
۴-۲-۴- تعداد ريشه
۴-۲-۵- وزن تر ريشه
۴-۲-۶- وزن خشك ريشه
فصل پنجم (بحث و پيشنهادات).
۵-۲- بهترين تيمار هورموني در شرايط آب و هوايي استان گلستان
۵-۳- بهترين تيمار نوع قلمه در شرايط آب و هوايي استان گلستان
۵-۴- بهترين قلمه از ارقام مورد استفاده در شرايط آب و هوايي استان گلستان
۵-۵پيشنهادات
منابع.
چكيده انگليسي

۲
۴
۵
۵
۵
۶
۶
۷
۷
۷
۸
۱۰
۱۰
۱۱
۱۱
۱۱
۱۲
۱۳
۱۳
۱۴
۱۵
۱۶
۱۶
۱۷
۱۷
۱۷
۱۸
۱۸
۱۸
۱۹
۱۹
۲۰
۲۱
۲۲
۲۲
۲۴
۲۶
۲۶
۲۸
۳۴
۳۶
۳۷
۳۷
۳۸
۳۸
۳۹
۳۹
۳۹
۳۹
۴۰
۴۰
۴۰
۴۰
۴۰
۴۱
۴۲
۴۳
۴۵
۴۶
۴۸
۴۹
۵۰
۶۳
۶۴
۶۷
۷۰

۷۱
۷۳
۸۰

چكيده
به منظور توسعه باغات زيتون كشور، توليد نهال مورد نياز از ارقام مختلف تجاري ضروري مي‌باشد. با اين وجود بعضي از ارقام زيتون نسبتا سخت ريشه­زا مي­باشند كه دلايل آن متفاوت مي‌باشد. بنابراين بدين منظور آزمايشي بصورت فاكتوريل اسپليت پلات بر پايه طرح بلوك­هاي تصادفي با ۳ تكرار از فاكتورهاي، نوع قلمه در ۲ سطح (نرم و نيمه خشبي)، با ۵ سطح تيماري ايندول بوتيريك اسيد به عنوان هورمون ريشه زا (شاهد ،۲۵۰۰، ۳۰۰۰،۳۵۰۰ و۴۰۰۰ پي پي ام) بر روي ۲ رقم (ميشن و كرونايكي) در هر تكرار با هدف دست يابي به بالاترين درصد ريشه­زايي در قلمه هاي زيتون و ارزيابي اثر IBA و نوع قلمه بر شاخص هاي ريشه زايي قلمه هاي زيتون انجام گرفت. نوع قلمه و رقم در كرت اصلي و غلظت هاي هورمون در كرت فرعي ميباشد. نتايج اين پژوهش نشان داد كه بين غلظت هاي مختلف هورمون IBA و تيمار شاهد تفاوت معني داري به لحاظ ريشه زايي وجود دارد در سطح احتمال آماري ۵ درصد تيمار قلمه ها با IBA غلظت ۳۵۰۰ پي پي ام به تنهايي در مقايسه با ساير تيمارها (شاهد، ۲۵۰۰، ۳۰۰۰ و ۴۰۰۰) بيشترين اثر را در افزايش شاخص هاي ريشه زايي قلمه هاي ارقام زيتون ميشن و كرونايكي در شرايط آب و هوايي استان گلستان دارد. همچنين تيمار نوع قلمه (نرم و نيمه خشبي) تاثير معني داري در افزايش ريشه زايي قلمه هاي ارقام ميشن و كرونايكي، با توجه به شاخص هاي ريشه زايي شان نسبت به قلمه هاي نيمه خشبي با توجه به شرايط آب و هوايي استان گلستان را داشت. بين ارقام ميشن و كرونايكي به لحاظ درصد ريشه زايي تفاوت معني داري مشاهده نگرديد. مي توان گفت كه مصرف هورمون IBA با غلظت ۳۵۰۰ پي پي ام به همراه استفاده از قلمه­هاي نرم تا حد قابل توجهي باعث بهبود وضعيت ريشه­زايي زيتون در آب و هواي استان گلستان مي گردد و بدين وسيله كشاورزان و باغداران استان گلستان با بهره گرفتن از تيمار هورموني و نوع قلمه ذكر شده و همچنين استفاده از كاشت زيتون رقم ميشن مي توانند نسبت به ايجاد و توسعه باغات زيتون و توليد نهال مورد نيازشان در منطقه اهتمام ورزند.
كلمات كليدي: ايندول بوتيريك اسيد (IBA)، ريشه زايي، قلمه، زيتون، نرم، نيمه خشبي
مقدمه:
زيتون ها شامل تقريباً ۲۰ گونه درختان كوچك از خانواده Oleaceae بوده و در جهان كهن از حوزه درياي مديترانه، شمال آفريقا، جنوب شرقي آسيا، شمال تا جنوب چين، اسكاتلند و شرق استراليا پراكندگي گسترده‌اي داشته اند (**********stsakis, 1998). زيتون تقريبا از ۳۰۰۰ سال قبل از ميلاد مسيح مورد استفاده قرار مي‌گرفته است. منشاء درخت زيتون احتمالا منطقه مديترانه بوده و از آنجا به نقاط ديگر دنيا راه يافته است. اين گياه از نواحي گرم و نيمه گرم مي‌باشد و موطن اصلي آن را در سوريه و جنوب تركيه مي‌دانند و از اين نقاط به ساير نواحي كه داراي آب و هواي مديترانه‌اي هستند برده شد، و اكنون از دامنه‌هاي غربي هيماليا در شرق تا سواحل اقيانوس اطلس در مغرب و در دو طرف درياي مديترانه درخت زيتون كاشته مي‌شود. علاوه بر نواحي نامبرده در آمريكاي شمالي و آمريكاي جنوبي و استراليا اين گياه را نيز كشت و مورد استفاده قرار مي‌دهند (**********stsakis, 1998).
معروف ترين گونه شناخته شده اين گياه زيتون اروپايي با نام علمي Olea europaea كه از دوران باستان براي تهيه روغن زيتون و نيز براي خوردن خود ميوه آن كاربرد داشته است، كه در حالت طبيعي تلخ است و بايد درمعرض تخمير طبيعي قرار گيرد ويا به منظور قابل خوردن نمودن، آنرا در آب نمك بخوابانند (**********stsakis, 1998). از ديدگاه پرورش دهندگان مدرن، تنوع زيتون هاي شناخته شده بسيارزياد است. فقط در ايتاليا حداقل ۳۰۰ گونه وجود دارد اما تعداد كمي از آنها تاحد زيادي رشد  مي كنند (Galili, et al., 1997). گونه هاي اصلي ايتاليا، Leccino،Frantoio و Carolea هستند. هيچكدام از آنها را نمي توان با توصيفات باستاني همانند دانست، اگرچه بعيد نيست بعضي از گونه هاي نازك برگ كه بيش از همه مورد توجه مي باشند از تبار Licinian معروف باشند (Boskou, 1996). درختان پهن برگ اسپانيا ميوه هاي درشت مي دهند اما غلاف آنها طعمي نسبتاً تلخ تر دارد و كيفيت روغن آنها نامرغوب تر است. اين زيتونهاي اسپانيايي است كه معمولاً پس ازسوراخ سوراخ شدن و پر شدن پرورده شده وپس از خواباندن در آب نمك تازه خورده مي شوند(Weissbein, 2006).
درختان زيتون حتي زمانيكه بدون هرس رشد آزادانه دارند داراي رشد بسيار آهسته اي هستند اما هنگاميكه امكان رشد طبيعي را در طول چند سال پيدا مي كنند گاهي اوقات قطر تنه آنها به ميزان چشمگيري افزايش مي يابد، محيطي بيش از ۱۰ متر را به ثبت رسانده كه احتمال مي رود عمرآن به چند قرن برسد (Jacoboni and Fontanazza, 1981). قدمت بعضي از درختان زيتون ايتاليا را به اولين سالهاي امپراطوري يا حتي روزهاي جمهوري روم نسبت مي دهند، اما هميشه سن چنين درختان باستاني در زمان رشد مورد ترديد قرارمي گيرد و شناسايي آنها با توصيفات قديمي هنوز دشوارتر است. درختان تحت پرورش به ندرت به ارتفاع بيش از ۱۵ متر مي رسند و معمولاً در فرانسه و ايتاليا بوسيله هرس كردن هاي زياد به ابعادي بسيار محدودتر منحصر مي شوند. چوب آن كه به رنگ زرد يا قهوه اي مايل به سبز روشن است اغلب با ته رنگ تيره تري رگه دار شده است و بسيار سخت و متراكم مي باشد چوب آن براي قفسه سازان و خراطان تزئيني بسيار با ارزش است(Weissbein, 2006).
۱-۲- مشخصات گياه شناسي زيتون:
زيتون گياهي از خانواده Oleaceae و از جنس Olea است. خانواده اولئاسه ۳۰ تا ۳۵ جنس و حدود ۶۰۰ گونه دارد كه اكثرا در مناطق گرمسيري دنيا پراكنده اند و به صورت درختان زينتي و صنعتي هستند و فقط گونه زيتون Olea europaea داراي ميوه خوراكي است (مسچي و همكاران، ۱۳۸۱).
۱-۲-۱-ريشه
جنس خاك در نوع ريشه و گسترش آن تاثير بسزايي دارد. در خاك هاي سنگين كه تهويه به سختي انجام مي گيرد انشعابات ريشه ها سطحي است. در خاك هاي سبك و زيتون كاري هاي ديم،‌ ريشه ها براي دسترسي به رطوبت،‌رشد عمقي و گسترش جانبي دارند. ريشه نهال هاي حاصله از كشت هسته يا قلمه تا ۴-۳ سال اوليه رشد عمقي دارند و پس از آن رشد جانبي آنها شروع مي شود. متوسط عمق ريشه هار را ۵/۱ تا ۲ متر و انشعابات عرضي ريشه ها در خاك هاي شني و سبك تا ۱۲ مي رسد (مسچي و همكاران، ۱۳۸۱).
۱-۲-۲-برگ
برگهاي درخت زيتون سبزرنگ مايل به خاكستري، بيضوي و دراز در قسمت انتهايي مي باشد و به وضعيت متقابل بر روي ساقه قرار گرفته اند (Hetherlington and Woodward, 2003). برگ هاي درخت


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۸:۰۱:۱۱ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]

 

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :

چكيده

يكي از عقود معين مهمي كه در قانون مدني ايران و همچنين در فقه مورد بحث و تبادل نظر حقوقدانان و فقها قرار گرفته است عقد وكالت مي باشد با توجه به اينكه وكالت از جمله عقود اذني در نظر گرفته مي شود لذا در واقع اثر و مقتضاي عقد وكالت اعطاي نيابت مي باشد و از اين بابت موضوع وكالت فراتر از قانون مدني بوده و امور خاصي مثل دلالي، حق العمل كاري، متصدي حمل و نقل و قائم مقام تجاري، مديران شركتها در قانون تجارت و وكالت دادگستري را نيز شامل مي گردد. لذا با اين نگاه وكالت از اهميت خاصي برخوردار است. با توجه به بررسي و تحقيقات صورت گرفته در مباحث مربوط به عقد وكالت كه در قانون مدني ۲۸ ماده را به خود اختصاص داده، ليكن در بعضي از مواد از جمله «عقد يا ايقاع بودن عقد وكالت، قلمرو موضوعي عقد وكالت، وكالت شفاهي يا كتبي، وكالت مطلق يا مقيد، لزوم يا جواز عقد وكالت، مسئوليت وكيل و . . . » نواقص و يا خلاء هاي قانوني وجود دارد كه ممكن است در محاكم باعث دوگانگي و يا چند گانگي آراء گردد لذا در اين نوشتار سعي بر آن گرديد كه در بخش دوم به آسيب شناسي مقررات وكالت (نواقص وخلاء هاي قانوني آن) پرداخته شود و در حد بضاعت اندك نگارنده اين نواقص شناخته شوند.

كليد واژه :

عقد وكالت، نواقص و خلاء قانوني، آسيب شناسي عقد وكالت، حق العمل كاري، مديران شركتها.

مقدمه

وكالت به عنوان يك نهاد بسيار قديمي است كه در تاريخ بسياري از نظامهاي حقوقي جهان از اين تأسيس مهم ياد شده است لذا از اين امر بدست مي آيد كه انسان ها در اين مورد تفكر كرده و به آن علاقه مندي نشان داده اند چرا كه مايل بوده اند در پاره اي از امور شخصاً دخالت نكرده و با دادن اختيارات ويژه به ديگري آن را به انجام رسانند.

وكالت دادن به ديگران معلول امور زيادي است كه از جمله آنها مي توان نداشتن تخصص در امور خاص، عدم وقت و فراغت كافي در انجام بعضي از امور، رعايت شأن و شخصيت به جهت مقابله مستقيم با ديگران و . را نام برد ولي مهمترين علت وكيل گرفتن، نداشتن مهارت كافي در موضوع وكالت است.

از ديدگاه فقه اسلامي نيز وكالت از جايگاه و اهميت ويژه اي برخوردار است به طوري كه فقها در مواردي ترك آن را مكروه دانسته اند، بنابراين فقها با بيان احكام بسياري پيرامون وكالت به عنوان يكي از اقسام عقود مورد قبول شارع مقدس، بر اهميت و جواز آن صحه گذاشته كه اين امر منجر به وضع مقررات مختلفي پيرامون وكالت در سيستم حقوقي كشور شده است.

به موجب اصل ۳۵ ق.ا.ج.ا.ا.، به عنوان مهمترين قانون در طبقه بندي قوانين از حيث سلسله مراتب در كشور : «در همه دادگاه ها طرفين دعوي حق دارند براي خود وكيل انتخاب نمايند و اگرتوانايي انتخاب وكيل نداشته باشند بايد براي آنها امكانات تعيين وكيل فراهم گردد.»

پيش بيني اين اصل ناشي از جايگاه مهم وكالت در فقه و شرع و اهميت ويژه امر وكالت و وكيل در كنار افراد غيرمتخصص جهت احقاق و دفاع از حقوق آنان به منظور تحقق عدالت اجتماعي است.

وكالت در تمام ادوار تاريخ و پيش همه ملت ها از نقطه نظر اجتماعي در رديف نجيب ترين و شريف ترين و پر اهميت ترين خدمات به شمار آمده است. وكيل براي استقرار عدالت با دستگاه قضايي همكاري داشته و تمام نيروي فعال، معلومات و دانش حقوقي، نبوغ و هنر خود را در اختيار كساني قرار مي دهد كه شرف، خانواده، دارائي و زندگي آنان مورد مخاطره قرارگرفته است؛ وكيل دادگستري يكي از بازوان توانمند و يكي از دو عنصرعدالت به شمار مي رود كه در كنار قاضي و با همكاري نهاد قضايي كشور در احقاق حقوق انسان ها و برقراري عدالت و حل و فصل خصومت كوشش مي كند.

با توجه به اينكه در كمتر موارد مقاله و يا پايان نامه و كتب حقوقي به صورت جامع و كامل به اين موضوع به طور مفصل و يا مستقل پرداخته اند لذا نگارنده درصدد برآمده كه نوشتار حاضر را بر دو بخش تقسيم بندي نمايد : در بخش اول به تعريف عقد وكالت، اوصاف و اقسام آن و اركان و شرايط وكالت و. پرداخته شود و اما در بخش دوم كه مربوط است به آسيب شناسي مقررات وكالت راجع به خلاءهاي قانوني و نواقص مربوط به آن كه در قانون مدني از ماده ۶۵۶ تا ۶۸۳ مندرج گرديده مورد بحث قرار خواهيم داد.

الف) ضرورت انجام تحقيق

با توجه به مباحث درس اساتيد در كلاس درس دانشگاه و همچنين مطالعه كتب و مقالات حقوقي در زمينه وكالت، نگارنده به اين موضوع دست يافته كه عقدوكالت درقانون مدني ۲۸ ماده را به خود اختصاص داده وليكن دربعضي ازمواد نواقص ويا خلاء هاي قانوني وجود دارد كه ممكن است درمحاكم باعث دوگانگي وياچندگانگي آراء گردد . با توجه به اينكه دركمتر موارد مقاله ويا پايان نامه وكتب حقوقي بصورت جامع وكامل به اين موضوع به طو مفصل ويا مستقل پرداخته اند لذا درصدد برآمديم كه نوشتار حاضربه اين موضوع پرداخته شود .

ب) بيان مسأله

عقد وكالت ازجمله عقود مهم وكاربردي درجامعه از منظر فقه وحقوق به شمارمي آيد بنابراين لازم است دربيان مواد قانوني آن حساسيت ودقت نظرزيادي به كاربرده شود واگربه خوبي وبادقت بيشتردرمواد ۶۵۶ تا ۶۸۳ قانون مدني ومباحث عقد وكالت درنوشته هاي اساتيد بزرگي چون دكتركاتوزيان ، دكترشهيدي ، دكترحسن امامي و دكتر پرويز نوين بنگريم مشاهده خواهيم كرد كه اختلاف نظرهايي در بيان و تفصيل بعضي از مواد قانوني فوق وجود دارد كه اين موضوع نشان ازآن دارد كه نواقص و خلاءهايي در مواد قانوني مورد بحث موضوع وكالت وجود دارد كه بايد مورد بررسي قرارگيرد تا از تشكيك اذهان جلوگيري بعمل آيد.

ج) اهداف تحقيق (كلي وجزئي)

درتدوين پژوهش حاضراهداف علمي – كاربردي ذيل درنظرنگارنده ميباشد :

۱- آشنايي دانشجويان حقوق با موضوع عقد وكالت وموارد مشمول آن .


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۷:۵۸:۵۰ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]

 

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :

مقدمه

يكي از پديده­هاي بزرگ عصر كنوني، تجارت الكترونيك مي­باشد و به طور كلي استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات از راه دور، كه به عقيده­ي بسياري از دانشمندان در عصر حاضر همانند انقلاب صنعتي است دنيا را وارد عصر جديدي ساخته كه بسياري از جنبه­ هاي زندگي بشري از جمله اقتصاد و اجتماع و فرهنگ را دچار دگرگوني نموده است.

ظهور اينترنت و تجاري شدن آن در دهه­ هاي اخير شيوه ­هاي سنتي تجارت را متحول كرده است. به طوري كه ديگر نياز نيست مردم براي خريد كالاهاي مورد نياز وقت و هزينه­ هاي فراواني را صرف نمايند بلكه با حضور در پشت رايانه و اتصال به اينترنت، در اسرع وقت مي­توانند كالاهاي مورد نظر خود را تهيه نمايند همين طور فروشگاه­ها به آساني محصولات خود را از طريق اينترنت به فروش مي­گذارند و شركت­ها تبادلات عظيم مالي خود را بر روي اينترنت سامان بخشيده­اند. سرمايه گذاري، فروشگاه­هاي آن­لاين، بازارهاي بزرگ حراجي و پرداخت­هاي الكترونيكي تنها گوشه ­اي از گستردگي تجارت و خريد و فروش را در دنياي مجازي در بر مي­گيرد.

با گسترش روزافزون كاربران شبكه جهاني اينترنت امروزه اين پديده به عنوان امري اجتناب­ناپذير در متن زندگي بشري نمود پيدا كرده است و جايگاه آن روز به روز مستحكم­تر مي­شود. قرارگرفتن در دهكده­ي جهاني در عرصه بازرگاني ما را ناگزير به فراهم كردن زيرساخت­هاي لازم براي تجارت الكترونيك مي­سازد و عدم توجه به اين زيرساخت­ها و به ويژه جنبه­ هاي حقوقي آن، در آينده­اي نه چندان دور، جبران­ناپذير خواهد بود.

يكي از نتايج توسعه­ي تجارت الكترونيكي، حذف مرزها و واسطه­ها و شكل­ گيري مفهومي با عنوان دهكده­ي جهاني در زمينه بازرگاني است، در تجارت الكترونيكي مرزي وجود ندارد و در اين عرصه براي اشخاص از حيث مدت زمان لازم براي انعقاد قرارداد فرقي نمي­كند كه كالاي موردنياز خود را از نزديكي محل سكونت خود خريداري كنند يا از فروشگاه­هاي ديگر در مكان­هاي دور دست.

بنابراين اين تحول در زندگي بشري، در نتيجه­ي توسعه ابزارهاي نوين الكترونيكي باعث تغييرات اساسي در زندگي بشري شده است. در موفقيت تجارت الكترونيكي سه عامل اساسي سرعت، اعتماد و امنيت بايد تامين شود تحقق اين امور وابسته به قوانين و قواعد حقوقي است. فلذا زيرساخت­هاي حقوقي يكي از پايه­ هاي اساسي توسعه تجارت در هر مرحله­اي مي­باشد. و اين تحولات حقوقي بايد در چهارچوب اصول مهم حقوقي باشد به عبارت ديگر پيشرفت سريع علوم در اين زمينه نبايد علم حقوق را مرعوب خود ساخته به نحوي كه با تصويب قوانين شتابزده و احياناً مغاير با اصول حقوقي پذيرفته شده، نقض غرض شود و منجر به بي­نظمي و تضييع حقوق مردم گردد.

در ايران جهت بسترسازي حقوقي در اين امر، گام­هاي خوبي برداشته شده است. قوانيني همچون قانون حمايت از پديدآورندگان نرم­افزارهاي رايانه­اي، قانون جرايم رايانه­اي، قانون اختراعات، علائم صنعتي و نام­هاي تجاري و آيين نامه­هاي اجرايي اين قوانين.

با وجود تصويب قوانين متعدد در اين زمينه در ايران، هنوز خلاء­هاي فراواني به چشم مي­خورد، خلاء­هايي همچون، حمايت از داده­ ها، حريم خصوصي، كمبود قوانين داخلي سازگار با قوانين متحدالشكل بين المللي در اين حوزه، فقدان آئين دادرسي خاص وجود دارد.

به عنوان يك نتيجه ­گيري كلي مي­توان گفت براي رسيدن به نقطه­ي كمال مطلوب در تجارت الكترونيك فاصله­اي فراوان داريم كه اميد است دست­اندركاران اين امر هر چه سريعتر اين خلاء­ها را برطرف نمايند.

در اين پايان ­نامه سعي شده است به يكي از خلاءهاي موجود و مهم در اين زمينه كه همان راه      حل­هاي اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح است پرداخته شود و در واقع پاسخي باشد در حد وسع به ماده ۳ برنامه­ي جامع توسعه تجارت الكترونيكي مصوب ۱۳۸۴ كه مقرر داشته است: «قوه قضاييه بايد با همكاري وزارت بازرگاني نسبت به تدوين قواعد رفع تعارض قوانين جديد به عنوان بخشي از قانون عام آيين دادرسي مدني فضاي تبادل اطلاعات و قانون آيين دادرسي خاص تجارت الكترونيكي از جمله قواعد داوري و واسطه­گري بر خط براي تسهيل در حل و فصل اختلافات ناشي از تجارت الكترونيكي اقدام كند». كه متاسفانه با گذشت حدود هفت سال از مهلت تعيين شده، هنوز اين امر محقق نشده است.

بيان مسئله تحقيق

در عصر كنوني يكي از موضوعات نوين حقوقي بحث عقود الكترونيك است كه حقوقدانان را براي حل مشكلات ناشي از آن ترغيب كرده است.در ايران نيز به تازگي تلاش­هايي در جهت حل مشكلات آن انجام شده است كه از جمله آن مي­توان به قانون تجارت الكترونيك اشاره كرد كه بسيار ناقص مي­باشد.

موضوع پژوهش نگارنده”راه­هاي حل اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح” است. در اين پژوهش سعي بر اين است تا بعضي از خلاءهاي حقوقي موجود در عقود الكترونيك بررسي شود. چرا كه با حل اين خلاءها تجارت الكترونيك در ايران رشد چشمگيري خواهد كرد.

اهداف تحقيق

هر تحقيقي در صدد يافتن نتايجي است تا بتواند بعضي از مشكلات موجود را از پيش روي بردارد. پژوهش حاضر از اين قاعده مستثني نيست. در اين تحقيق كوشش بر آن است كه در كنار كشف و شناساندن مسائل ناشي از عقود الكترونيك راه حل­هايي براي رفع اين مشكل ارائه شود.

فرضيات تحقيق

فرضياتي كه در اين پژوهش مطرح هست اين است كه:

راه­هاي حل اختلاف ناشي از عقود الكترونيك همانند راه­هاي حل اختلاف سنتي است. و ديگر اينكه معيار تعيين دادگاه صالح در عقود الكترونيك علي­الاصول همانند عقود سنتي است مگر در موارد خاص.

روش تحقيق

در تحقيق حاضر اطلاعات اوليه مربوط به پايان ­نامه از طريق مراجعه به كتابخانه­ هاي معتبر دانشگاهي و جستجوي مقالات پژوهشي و نيز مشاوره از اساتيد گرامي گردآوري شده است.

پژوهش حاضر از نظر ماهيت و شيوه نگارش و پرداختن به مساله جزء تحقيقات علمي مي­باشد.

روش و ابزار گردآوري اطلاعات تحقيق

روش: از آن جا كه از مهم­ترين روش­ها براي گردآوري اطلاعات لازم در تحقيقات علوم انساني روش كتابخانه­اي است، در اين پژوهش سعي برآن شده است از روش كتابخانه­اي براي گردآوري اطلاعات استفاده شود. براي انجام اين كار ابتدا كتاب­هاي مرتبط با موضوع موردنظر از استادان و صاحب­نظران و مراحعه به كتاب­هاي فهرست كه منابع مورد نياز هر پژوهشي را معرفي مي­ كنند،    جمع­آوري نموده؛ پس از مطالعه­ هر كدام از آن­ها، اطلاعات مفيد و لازم را كه با موضوع تحقيق مرتبط و نزديك بود استخراج كرده، در فيش­هاي جداگانه­اي ثبت نموه تا در جمع­بندي مطالب به راحتي از آن­ها استفاده لازم به عمل آيد.

ابزار: يكي از پركاربردترين ابزار گردآوري اطلاعات، فيش­برداري است.پس از پايان فيش برداري، مطالب درج شده در آن­ها بر اساس موضوعات خاصي كه داشتند تحت عنوان خاصي دسته­بندي شدند تا در زمان لازم همچون قطعات جورچيني در كنار يكديگر قرار گيرند تا به شكل­ گيري صورت كامل تحقيق كمك نمايد.

مبحث اول: تعريف عقد

عقد در لغت به معناي بستن، استوار كردن پيمان، صيغه ايجاب و قبول است[۱] در قانون عقد عبارت است از اينكه: «يك يا چند نفر در مقابل يك يا چند نفر ديگر تعهد بر امري نمايند و مورد قبول آنها باشد»[۲]

اما از ديدگاه حقوقدانان تعريفي كه قانون گذار در مورد عقد نموده است داراي اشكالاتي است. عقد به تعريف حقوقدانان عبارت است از: «توافق همكاري متقابل اراده­ي دو يا چند شخص در ايجاد ماهيت حقوقي[۳] يا ايجاد آثار حقوقي»[۴]

مبحث دوم: تعريف عقد الكترونيك­

­در ابتدا لازم به توضيح است كه منظور از عقود در عقود الكترونيكي معناي اعم آن كه شامل عقود معين و غيرمعين است مي­باشد. در اين جا عبارت «الكترونيك» نيز صفت از كلمه­ي «الكترون» است. بنابراين منظور از عقد الكترونيك، هر عقدي (معين و غيرمعين) است كه از طريق الكترون­ها و از طريق واسطه­هاي الكترونيك منعقد مي­شود يعني اعلام اراده­ي انشايي به صورت الكترونيك و در يك فضاي غير ملموس (مجازي) انجام مي­شود. پس مي­توان گفت عقد يا قرارداد الكترونيك عبارت است از «توافق و همكاري دو يا چند اراده به منظور ايجاد ماهيت حقوقي يا ايجاد آثار حقوقي از طريق الكترونيك»[۵]

بنابراين منظور از عقود الكترونيك، عقود يا قراردادهايي هستند كه از طريق ايجاب و قبول الكترونيكي، قراردادهاي آنلاين، مبادله الكترونيكي داده­ ها و يا از طريق «سامانه هوشمند»[۶] انجام    مي­گيرند. قراردادهاي الكترونيكي اصولاً مي ­تواند شامل هر نوع قراردادي از جمله خريد و فروش، اجاره، رهن، اخذ وام، واگذاري حقوق و امتيازات، بيمه، حمل و نقل و غيره باشد.[۷] لذا مي­توان گفت هر گونه قراردادي كه بر طبق ماده ۱۰ قانون مدني و از طريق واسطه­هاي الكترونيك صورت پذيرد همانند عقد و قراردادهاي سنتي داراي اعتبار است.[۸] از مجموع مطالب گفته شده مي­توان بيان داشت كه انعقاد عقد يا قرارداد در فضاي مجازي به طور كلي مشابه با انعقاد آن در دنياي واقعي است و از اين لحاظ تفاوت عمده­اي بين عقود سنتي و الكترونيكي نيست.[۹] تنها تفاوتي كه مي­توان بين عقود سنتي و الكترونيك قائل شد، اين است كه در عقود سنتي طرفين به طور حضوري و فيزيكي در يك مكان عقد را منعقد مي­ كنند و به اصطلاح face to face مي­باشند اما در عقود الكترونيكي اين عقود از طريق واسطه­هاي الكترونيكي منعقد مي­شود.

[۱] – محمد معين، فرهنگ فارسي،انتشارات اميركبير، چاپ هشتم، سال ۱۳۷۱


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۷:۵۵:۱۶ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]

رسي راه حلهاي اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :

مقدمه

يكي از پديده­هاي بزرگ عصر كنوني، تجارت الكترونيك مي­باشد و به طور كلي استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات از راه دور، كه به عقيده­ي بسياري از دانشمندان در عصر حاضر همانند انقلاب صنعتي است دنيا را وارد عصر جديدي ساخته كه بسياري از جنبه­ هاي زندگي بشري از جمله اقتصاد و اجتماع و فرهنگ را دچار دگرگوني نموده است.

ظهور اينترنت و تجاري شدن آن در دهه­ هاي اخير شيوه ­هاي سنتي تجارت را متحول كرده است. به طوري كه ديگر نياز نيست مردم براي خريد كالاهاي مورد نياز وقت و هزينه­ هاي فراواني را صرف نمايند بلكه با حضور در پشت رايانه و اتصال به اينترنت، در اسرع وقت مي­توانند كالاهاي مورد نظر خود را تهيه نمايند همين طور فروشگاه­ها به آساني محصولات خود را از طريق اينترنت به فروش مي­گذارند و شركت­ها تبادلات عظيم مالي خود را بر روي اينترنت سامان بخشيده­اند. سرمايه گذاري، فروشگاه­هاي آن­لاين، بازارهاي بزرگ حراجي و پرداخت­هاي الكترونيكي تنها گوشه ­اي از گستردگي تجارت و خريد و فروش را در دنياي مجازي در بر مي­گيرد.

با گسترش روزافزون كاربران شبكه جهاني اينترنت امروزه اين پديده به عنوان امري اجتناب­ناپذير در متن زندگي بشري نمود پيدا كرده است و جايگاه آن روز به روز مستحكم­تر مي­شود. قرارگرفتن در دهكده­ي جهاني در عرصه بازرگاني ما را ناگزير به فراهم كردن زيرساخت­هاي لازم براي تجارت الكترونيك مي­سازد و عدم توجه به اين زيرساخت­ها و به ويژه جنبه­ هاي حقوقي آن، در آينده­اي نه چندان دور، جبران­ناپذير خواهد بود.

يكي از نتايج توسعه­ي تجارت الكترونيكي، حذف مرزها و واسطه­ها و شكل­ گيري مفهومي با عنوان دهكده­ي جهاني در زمينه بازرگاني است، در تجارت الكترونيكي مرزي وجود ندارد و در اين عرصه براي اشخاص از حيث مدت زمان لازم براي انعقاد قرارداد فرقي نمي­كند كه كالاي موردنياز خود را از نزديكي محل سكونت خود خريداري كنند يا از فروشگاه­هاي ديگر در مكان­هاي دور دست.

بنابراين اين تحول در زندگي بشري، در نتيجه­ي توسعه ابزارهاي نوين الكترونيكي باعث تغييرات اساسي در زندگي بشري شده است. در موفقيت تجارت الكترونيكي سه عامل اساسي سرعت، اعتماد و امنيت بايد تامين شود تحقق اين امور وابسته به قوانين و قواعد حقوقي است. فلذا زيرساخت­هاي حقوقي يكي از پايه­ هاي اساسي توسعه تجارت در هر مرحله­اي مي­باشد. و اين تحولات حقوقي بايد در چهارچوب اصول مهم حقوقي باشد به عبارت ديگر پيشرفت سريع علوم در اين زمينه نبايد علم حقوق را مرعوب خود ساخته به نحوي كه با تصويب قوانين شتابزده و احياناً مغاير با اصول حقوقي پذيرفته شده، نقض غرض شود و منجر به بي­نظمي و تضييع حقوق مردم گردد.

در ايران جهت بسترسازي حقوقي در اين امر، گام­هاي خوبي برداشته شده است. قوانيني همچون قانون حمايت از پديدآورندگان نرم­افزارهاي رايانه­اي، قانون جرايم رايانه­اي، قانون اختراعات، علائم صنعتي و نام­هاي تجاري و آيين نامه­هاي اجرايي اين قوانين.

با وجود تصويب قوانين متعدد در اين زمينه در ايران، هنوز خلاء­هاي فراواني به چشم مي­خورد، خلاء­هايي همچون، حمايت از داده­ ها، حريم خصوصي، كمبود قوانين داخلي سازگار با قوانين متحدالشكل بين المللي در اين حوزه، فقدان آئين دادرسي خاص وجود دارد.

به عنوان يك نتيجه ­گيري كلي مي­توان گفت براي رسيدن به نقطه­ي كمال مطلوب در تجارت الكترونيك فاصله­اي فراوان داريم كه اميد است دست­اندركاران اين امر هر چه سريعتر اين خلاء­ها را برطرف نمايند.

در اين پايان ­نامه سعي شده است به يكي از خلاءهاي موجود و مهم در اين زمينه كه همان راه      حل­هاي اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح است پرداخته شود و در واقع پاسخي باشد در حد وسع به ماده ۳ برنامه­ي جامع توسعه تجارت الكترونيكي مصوب ۱۳۸۴ كه مقرر داشته است: «قوه قضاييه بايد با همكاري وزارت بازرگاني نسبت به تدوين قواعد رفع تعارض قوانين جديد به عنوان بخشي از قانون عام آيين دادرسي مدني فضاي تبادل اطلاعات و قانون آيين دادرسي خاص تجارت الكترونيكي از جمله قواعد داوري و واسطه­گري بر خط براي تسهيل در حل و فصل اختلافات ناشي از تجارت الكترونيكي اقدام كند». كه متاسفانه با گذشت حدود هفت سال از مهلت تعيين شده، هنوز اين امر محقق نشده است.

بيان مسئله تحقيق

در عصر كنوني يكي از موضوعات نوين حقوقي بحث عقود الكترونيك است كه حقوقدانان را براي حل مشكلات ناشي از آن ترغيب كرده است.در ايران نيز به تازگي تلاش­هايي در جهت حل مشكلات آن انجام شده است كه از جمله آن مي­توان به قانون تجارت الكترونيك اشاره كرد كه بسيار ناقص مي­باشد.

موضوع پژوهش نگارنده”راه­هاي حل اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح” است. در اين پژوهش سعي بر اين است تا بعضي از خلاءهاي حقوقي موجود در عقود الكترونيك بررسي شود. چرا كه با حل اين خلاءها تجارت الكترونيك در ايران رشد چشمگيري خواهد كرد.

اهداف تحقيق

هر تحقيقي در صدد يافتن نتايجي است تا بتواند بعضي از مشكلات موجود را از پيش روي بردارد. پژوهش حاضر از اين قاعده مستثني نيست. در اين تحقيق كوشش بر آن است كه در كنار كشف و شناساندن مسائل ناشي از عقود الكترونيك راه حل­هايي براي رفع اين مشكل ارائه شود.

فرضيات تحقيق

فرضياتي كه در اين پژوهش مطرح هست اين است كه:

راه­هاي حل اختلاف ناشي از عقود الكترونيك همانند راه­هاي حل اختلاف سنتي است. و ديگر اينكه معيار تعيين دادگاه صالح در عقود الكترونيك علي­الاصول همانند عقود سنتي است مگر در موارد خاص.

روش تحقيق

در تحقيق حاضر اطلاعات اوليه مربوط به پايان ­نامه از طريق مراجعه به كتابخانه­ هاي معتبر دانشگاهي و جستجوي مقالات پژوهشي و نيز مشاوره از اساتيد گرامي گردآوري شده است.

پژوهش حاضر از نظر ماهيت و شيوه نگارش و پرداختن به مساله جزء تحقيقات علمي مي­باشد.

روش و ابزار گردآوري اطلاعات تحقيق

روش: از آن جا كه از مهم­ترين روش­ها براي گردآوري اطلاعات لازم در تحقيقات علوم انساني روش كتابخانه­اي است، در اين پژوهش سعي برآن شده است از روش كتابخانه­اي براي گردآوري اطلاعات استفاده شود. براي انجام اين كار ابتدا كتاب­هاي مرتبط با موضوع موردنظر از استادان و صاحب­نظران و مراحعه به كتاب­هاي فهرست كه منابع مورد نياز هر پژوهشي را معرفي مي­ كنند،    جمع­آوري نموده؛ پس از مطالعه­ هر كدام از آن­ها، اطلاعات مفيد و لازم را كه با موضوع تحقيق مرتبط و نزديك بود استخراج كرده، در فيش­هاي جداگانه­اي ثبت نموه تا در جمع­بندي مطالب به راحتي از آن­ها استفاده لازم به عمل آيد.

ابزار: يكي از پركاربردترين ابزار گردآوري اطلاعات، فيش­برداري است.پس از پايان فيش برداري، مطالب درج شده در آن­ها بر اساس موضوعات خاصي كه داشتند تحت عنوان خاصي دسته­بندي شدند تا در زمان لازم همچون قطعات جورچيني در كنار يكديگر قرار گيرند تا به شكل­ گيري صورت كامل تحقيق كمك نمايد.

مبحث اول: تعريف عقد

عقد در لغت به معناي بستن، استوار كردن پيمان، صيغه ايجاب و قبول است[۱] در قانون عقد عبارت است از اينكه: «يك يا چند نفر در مقابل يك يا چند نفر ديگر تعهد بر امري نمايند و مورد قبول آنها باشد»[۲]

اما از ديدگاه حقوقدانان تعريفي كه قانون گذار در مورد عقد نموده است داراي اشكالاتي است. عقد به تعريف حقوقدانان عبارت است از: «توافق همكاري متقابل اراده­ي دو يا چند شخص در ايجاد ماهيت حقوقي[۳] يا ايجاد آثار حقوقي»[۴]

مبحث دوم: تعريف عقد الكترونيك­

­در ابتدا لازم به توضيح است كه منظور از عقود در عقود الكترونيكي معناي اعم آن كه شامل عقود معين و غيرمعين است مي­باشد. در اين جا عبارت «الكترونيك» نيز صفت از كلمه­ي «الكترون» است. بنابراين منظور از عقد الكترونيك، هر عقدي (معين و غيرمعين) است كه از طريق الكترون­ها و از طريق واسطه­هاي الكترونيك منعقد مي­شود يعني اعلام اراده­ي انشايي به صورت الكترونيك و در يك فضاي غير ملموس (مجازي) انجام مي­شود. پس مي­توان گفت عقد يا قرارداد الكترونيك عبارت است از «توافق و همكاري دو يا چند اراده به منظور ايجاد ماهيت حقوقي يا ايجاد آثار حقوقي از طريق الكترونيك»[۵]

بنابراين منظور از عقود الكترونيك، عقود يا قراردادهايي هستند كه از طريق ايجاب و قبول الكترونيكي، قراردادهاي آنلاين، مبادله الكترونيكي داده­ ها و يا از طريق «سامانه هوشمند»[۶] انجام    مي­گيرند. قراردادهاي الكترونيكي اصولاً مي ­تواند شامل هر نوع قراردادي از جمله خريد و فروش، اجاره، رهن، اخذ وام، واگذاري حقوق و امتيازات، بيمه، حمل و نقل و غيره باشد.[۷] لذا مي­توان گفت هر گونه قراردادي كه بر طبق ماده ۱۰ قانون مدني و از طريق واسطه­هاي الكترونيك صورت پذيرد همانند عقد و قراردادهاي سنتي داراي اعتبار است.[۸] از مجموع مطالب گفته شده مي­توان بيان داشت كه انعقاد عقد يا قرارداد در فضاي مجازي به طور كلي مشابه با انعقاد آن در دنياي واقعي است و از اين لحاظ تفاوت عمده­اي بين عقود سنتي و الكترونيكي نيست.[۹] تنها تفاوتي كه مي­توان بين عقود سنتي و الكترونيك قائل شد، اين است كه در عقود سنتي طرفين به طور حضوري و فيزيكي در يك مكان عقد را منعقد مي­ كنند و به اصطلاح face to face مي­باشند اما در عقود الكترونيكي اين عقود از طريق واسطه­هاي الكترونيكي منعقد مي­شود.

[۱] – محمد معين، فرهنگ فارسي،انتشارات اميركبير، چاپ هشتم، سال ۱۳۷۱

[۲] – ماده ۱۸۳ قانون مدني

[۳] – مهدي شهيدي، حقوق مدني (تشكيل قراردادها و تعهدات)، انتشارات مجد ،   ، چاپ سوم، – تهران ۸۲، ص ۴۱

[۴] – ناصر كاتوزيان، قواعد قراردادها،انتشارات شركت سهامي انتشار،چاپ هشتم،تهران، ص ۲۱، چاپ هشتم.

 

 

ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۵:۱۴:۴۹ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]

رسي راه حلهاي اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :

مقدمه

يكي از پديده­هاي بزرگ عصر كنوني، تجارت الكترونيك مي­باشد و به طور كلي استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات از راه دور، كه به عقيده­ي بسياري از دانشمندان در عصر حاضر همانند انقلاب صنعتي است دنيا را وارد عصر جديدي ساخته كه بسياري از جنبه­ هاي زندگي بشري از جمله اقتصاد و اجتماع و فرهنگ را دچار دگرگوني نموده است.

ظهور اينترنت و تجاري شدن آن در دهه­ هاي اخير شيوه ­هاي سنتي تجارت را متحول كرده است. به طوري كه ديگر نياز نيست مردم براي خريد كالاهاي مورد نياز وقت و هزينه­ هاي فراواني را صرف نمايند بلكه با حضور در پشت رايانه و اتصال به اينترنت، در اسرع وقت مي­توانند كالاهاي مورد نظر خود را تهيه نمايند همين طور فروشگاه­ها به آساني محصولات خود را از طريق اينترنت به فروش مي­گذارند و شركت­ها تبادلات عظيم مالي خود را بر روي اينترنت سامان بخشيده­اند. سرمايه گذاري، فروشگاه­هاي آن­لاين، بازارهاي بزرگ حراجي و پرداخت­هاي الكترونيكي تنها گوشه ­اي از گستردگي تجارت و خريد و فروش را در دنياي مجازي در بر مي­گيرد.

با گسترش روزافزون كاربران شبكه جهاني اينترنت امروزه اين پديده به عنوان امري اجتناب­ناپذير در متن زندگي بشري نمود پيدا كرده است و جايگاه آن روز به روز مستحكم­تر مي­شود. قرارگرفتن در دهكده­ي جهاني در عرصه بازرگاني ما را ناگزير به فراهم كردن زيرساخت­هاي لازم براي تجارت الكترونيك مي­سازد و عدم توجه به اين زيرساخت­ها و به ويژه جنبه­ هاي حقوقي آن، در آينده­اي نه چندان دور، جبران­ناپذير خواهد بود.

يكي از نتايج توسعه­ي تجارت الكترونيكي، حذف مرزها و واسطه­ها و شكل­ گيري مفهومي با عنوان دهكده­ي جهاني در زمينه بازرگاني است، در تجارت الكترونيكي مرزي وجود ندارد و در اين عرصه براي اشخاص از حيث مدت زمان لازم براي انعقاد قرارداد فرقي نمي­كند كه كالاي موردنياز خود را از نزديكي محل سكونت خود خريداري كنند يا از فروشگاه­هاي ديگر در مكان­هاي دور دست.

بنابراين اين تحول در زندگي بشري، در نتيجه­ي توسعه ابزارهاي نوين الكترونيكي باعث تغييرات اساسي در زندگي بشري شده است. در موفقيت تجارت الكترونيكي سه عامل اساسي سرعت، اعتماد و امنيت بايد تامين شود تحقق اين امور وابسته به قوانين و قواعد حقوقي است. فلذا زيرساخت­هاي حقوقي يكي از پايه­ هاي اساسي توسعه تجارت در هر مرحله­اي مي­باشد. و اين تحولات حقوقي بايد در چهارچوب اصول مهم حقوقي باشد به عبارت ديگر پيشرفت سريع علوم در اين زمينه نبايد علم حقوق را مرعوب خود ساخته به نحوي كه با تصويب قوانين شتابزده و احياناً مغاير با اصول حقوقي پذيرفته شده، نقض غرض شود و منجر به بي­نظمي و تضييع حقوق مردم گردد.

در ايران جهت بسترسازي حقوقي در اين امر، گام­هاي خوبي برداشته شده است. قوانيني همچون قانون حمايت از پديدآورندگان نرم­افزارهاي رايانه­اي، قانون جرايم رايانه­اي، قانون اختراعات، علائم صنعتي و نام­هاي تجاري و آيين نامه­هاي اجرايي اين قوانين.

با وجود تصويب قوانين متعدد در اين زمينه در ايران، هنوز خلاء­هاي فراواني به چشم مي­خورد، خلاء­هايي همچون، حمايت از داده­ ها، حريم خصوصي، كمبود قوانين داخلي سازگار با قوانين متحدالشكل بين المللي در اين حوزه، فقدان آئين دادرسي خاص وجود دارد.

به عنوان يك نتيجه ­گيري كلي مي­توان گفت براي رسيدن به نقطه­ي كمال مطلوب در تجارت الكترونيك فاصله­اي فراوان داريم كه اميد است دست­اندركاران اين امر هر چه سريعتر اين خلاء­ها را برطرف نمايند.

در اين پايان ­نامه سعي شده است به يكي از خلاءهاي موجود و مهم در اين زمينه كه همان راه      حل­هاي اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح است پرداخته شود و در واقع پاسخي باشد در حد وسع به ماده ۳ برنامه­ي جامع توسعه تجارت الكترونيكي مصوب ۱۳۸۴ كه مقرر داشته است: «قوه قضاييه بايد با همكاري وزارت بازرگاني نسبت به تدوين قواعد رفع تعارض قوانين جديد به عنوان بخشي از قانون عام آيين دادرسي مدني فضاي تبادل اطلاعات و قانون آيين دادرسي خاص تجارت الكترونيكي از جمله قواعد داوري و واسطه­گري بر خط براي تسهيل در حل و فصل اختلافات ناشي از تجارت الكترونيكي اقدام كند». كه متاسفانه با گذشت حدود هفت سال از مهلت تعيين شده، هنوز اين امر محقق نشده است.

بيان مسئله تحقيق

در عصر كنوني يكي از موضوعات نوين حقوقي بحث عقود الكترونيك است كه حقوقدانان را براي حل مشكلات ناشي از آن ترغيب كرده است.در ايران نيز به تازگي تلاش­هايي در جهت حل مشكلات آن انجام شده است كه از جمله آن مي­توان به قانون تجارت الكترونيك اشاره كرد كه بسيار ناقص مي­باشد.

موضوع پژوهش نگارنده”راه­هاي حل اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح” است. در اين پژوهش سعي بر اين است تا بعضي از خلاءهاي حقوقي موجود در عقود الكترونيك بررسي شود. چرا كه با حل اين خلاءها تجارت الكترونيك در ايران رشد چشمگيري خواهد كرد.

اهداف تحقيق

هر تحقيقي در صدد يافتن نتايجي است تا بتواند بعضي از مشكلات موجود را از پيش روي بردارد. پژوهش حاضر از اين قاعده مستثني نيست. در اين تحقيق كوشش بر آن است كه در كنار كشف و شناساندن مسائل ناشي از عقود الكترونيك راه حل­هايي براي رفع اين مشكل ارائه شود.

فرضيات تحقيق

فرضياتي كه در اين پژوهش مطرح هست اين است كه:

راه­هاي حل اختلاف ناشي از عقود الكترونيك همانند راه­هاي حل اختلاف سنتي است. و ديگر اينكه معيار تعيين دادگاه صالح در عقود الكترونيك علي­الاصول همانند عقود سنتي است مگر در موارد خاص.

روش تحقيق

در تحقيق حاضر اطلاعات اوليه مربوط به پايان ­نامه از طريق مراجعه به كتابخانه­ هاي معتبر دانشگاهي و جستجوي مقالات پژوهشي و نيز مشاوره از اساتيد گرامي گردآوري شده است.

پژوهش حاضر از نظر ماهيت و شيوه نگارش و پرداختن به مساله جزء تحقيقات علمي مي­باشد.

روش و ابزار گردآوري اطلاعات تحقيق

روش: از آن جا كه از مهم­ترين روش­ها براي گردآوري اطلاعات لازم در تحقيقات علوم انساني روش كتابخانه­اي است، در اين پژوهش سعي برآن شده است از روش كتابخانه­اي براي گردآوري اطلاعات استفاده شود. براي انجام اين كار ابتدا كتاب­هاي مرتبط با موضوع موردنظر از استادان و صاحب­نظران و مراحعه به كتاب­هاي فهرست كه منابع مورد نياز هر پژوهشي را معرفي مي­ كنند،    جمع­آوري نموده؛ پس از مطالعه­ هر كدام از آن­ها، اطلاعات مفيد و لازم را كه با موضوع تحقيق مرتبط و نزديك بود استخراج كرده، در فيش­هاي جداگانه­اي ثبت نموه تا در جمع­بندي مطالب به راحتي از آن­ها استفاده لازم به عمل آيد.

ابزار: يكي از پركاربردترين ابزار گردآوري اطلاعات، فيش­برداري است.پس از پايان فيش برداري، مطالب درج شده در آن­ها بر اساس موضوعات خاصي كه داشتند تحت عنوان خاصي دسته­بندي شدند تا در زمان لازم همچون قطعات جورچيني در كنار يكديگر قرار گيرند تا به شكل­ گيري صورت كامل تحقيق كمك نمايد.

مبحث اول: تعريف عقد

عقد در لغت به معناي بستن، استوار كردن پيمان، صيغه ايجاب و قبول است[۱] در قانون عقد عبارت است از اينكه: «يك يا چند نفر در مقابل يك يا چند نفر ديگر تعهد بر امري نمايند و مورد قبول آنها باشد»[۲]

اما از ديدگاه حقوقدانان تعريفي كه قانون گذار در مورد عقد نموده است داراي اشكالاتي است. عقد به تعريف حقوقدانان عبارت است از: «توافق همكاري متقابل اراده­ي دو يا چند شخص در ايجاد ماهيت حقوقي[۳] يا ايجاد آثار حقوقي»[۴]

مبحث دوم: تعريف عقد الكترونيك­

­در ابتدا لازم به توضيح است كه منظور از عقود در عقود الكترونيكي معناي اعم آن كه شامل عقود معين و غيرمعين است مي­باشد. در اين جا عبارت «الكترونيك» نيز صفت از كلمه­ي «الكترون» است. بنابراين منظور از عقد الكترونيك، هر عقدي (معين و غيرمعين) است كه از طريق الكترون­ها و از طريق واسطه­هاي الكترونيك منعقد مي­شود يعني اعلام اراده­ي انشايي به صورت الكترونيك و در يك فضاي غير ملموس (مجازي) انجام مي­شود. پس مي­توان گفت عقد يا قرارداد الكترونيك عبارت است از «توافق و همكاري دو يا چند اراده به منظور ايجاد ماهيت حقوقي يا ايجاد آثار حقوقي از طريق الكترونيك»[۵]

بنابراين منظور از عقود الكترونيك، عقود يا قراردادهايي هستند كه از طريق ايجاب و قبول الكترونيكي، قراردادهاي آنلاين، مبادله الكترونيكي داده­ ها و يا از طريق «سامانه هوشمند»[۶] انجام    مي­گيرند. قراردادهاي الكترونيكي اصولاً مي ­تواند شامل هر نوع قراردادي از جمله خريد و فروش، اجاره، رهن، اخذ وام، واگذاري حقوق و امتيازات، بيمه، حمل و نقل و غيره باشد.[۷] لذا مي­توان گفت هر گونه قراردادي كه بر طبق ماده ۱۰ قانون مدني و از طريق واسطه­هاي الكترونيك صورت پذيرد همانند عقد و قراردادهاي سنتي داراي اعتبار است.[۸] از مجموع مطالب گفته شده مي­توان بيان داشت كه انعقاد عقد يا قرارداد در فضاي مجازي به طور كلي مشابه با انعقاد آن در دنياي واقعي است و از اين لحاظ تفاوت عمده­اي بين عقود سنتي و الكترونيكي نيست.[۹] تنها تفاوتي كه مي­توان بين عقود سنتي و الكترونيك قائل شد، اين است كه در عقود سنتي طرفين به طور حضوري و فيزيكي در يك مكان عقد را منعقد مي­ كنند و به اصطلاح face to face مي­باشند اما در عقود الكترونيكي اين عقود از طريق واسطه­هاي الكترونيكي منعقد مي­شود.

[۱] – محمد معين، فرهنگ فارسي،انتشارات اميركبير، چاپ هشتم، سال ۱۳۷۱

[۲] – ماده ۱۸۳ قانون مدني

[۳] – مهدي شهيدي، حقوق مدني (تشكيل قراردادها و تعهدات)، انتشارات مجد ،   ، چاپ سوم، – تهران ۸۲، ص ۴۱

[۴] – ناصر كاتوزيان، قواعد قراردادها،انتشارات شركت سهامي انتشار،چاپ هشتم،تهران، ص ۲۱، چاپ هشتم.

 

 

ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۵:۱۱:۵۷ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]

رسي راه حلهاي اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :

مقدمه

يكي از پديده­هاي بزرگ عصر كنوني، تجارت الكترونيك مي­باشد و به طور كلي استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات از راه دور، كه به عقيده­ي بسياري از دانشمندان در عصر حاضر همانند انقلاب صنعتي است دنيا را وارد عصر جديدي ساخته كه بسياري از جنبه­ هاي زندگي بشري از جمله اقتصاد و اجتماع و فرهنگ را دچار دگرگوني نموده است.

ظهور اينترنت و تجاري شدن آن در دهه­ هاي اخير شيوه ­هاي سنتي تجارت را متحول كرده است. به طوري كه ديگر نياز نيست مردم براي خريد كالاهاي مورد نياز وقت و هزينه­ هاي فراواني را صرف نمايند بلكه با حضور در پشت رايانه و اتصال به اينترنت، در اسرع وقت مي­توانند كالاهاي مورد نظر خود را تهيه نمايند همين طور فروشگاه­ها به آساني محصولات خود را از طريق اينترنت به فروش مي­گذارند و شركت­ها تبادلات عظيم مالي خود را بر روي اينترنت سامان بخشيده­اند. سرمايه گذاري، فروشگاه­هاي آن­لاين، بازارهاي بزرگ حراجي و پرداخت­هاي الكترونيكي تنها گوشه ­اي از گستردگي تجارت و خريد و فروش را در دنياي مجازي در بر مي­گيرد.

با گسترش روزافزون كاربران شبكه جهاني اينترنت امروزه اين پديده به عنوان امري اجتناب­ناپذير در متن زندگي بشري نمود پيدا كرده است و جايگاه آن روز به روز مستحكم­تر مي­شود. قرارگرفتن در دهكده­ي جهاني در عرصه بازرگاني ما را ناگزير به فراهم كردن زيرساخت­هاي لازم براي تجارت الكترونيك مي­سازد و عدم توجه به اين زيرساخت­ها و به ويژه جنبه­ هاي حقوقي آن، در آينده­اي نه چندان دور، جبران­ناپذير خواهد بود.

يكي از نتايج توسعه­ي تجارت الكترونيكي، حذف مرزها و واسطه­ها و شكل­ گيري مفهومي با عنوان دهكده­ي جهاني در زمينه بازرگاني است، در تجارت الكترونيكي مرزي وجود ندارد و در اين عرصه براي اشخاص از حيث مدت زمان لازم براي انعقاد قرارداد فرقي نمي­كند كه كالاي موردنياز خود را از نزديكي محل سكونت خود خريداري كنند يا از فروشگاه­هاي ديگر در مكان­هاي دور دست.

بنابراين اين تحول در زندگي بشري، در نتيجه­ي توسعه ابزارهاي نوين الكترونيكي باعث تغييرات اساسي در زندگي بشري شده است. در موفقيت تجارت الكترونيكي سه عامل اساسي سرعت، اعتماد و امنيت بايد تامين شود تحقق اين امور وابسته به قوانين و قواعد حقوقي است. فلذا زيرساخت­هاي حقوقي يكي از پايه­ هاي اساسي توسعه تجارت در هر مرحله­اي مي­باشد. و اين تحولات حقوقي بايد در چهارچوب اصول مهم حقوقي باشد به عبارت ديگر پيشرفت سريع علوم در اين زمينه نبايد علم حقوق را مرعوب خود ساخته به نحوي كه با تصويب قوانين شتابزده و احياناً مغاير با اصول حقوقي پذيرفته شده، نقض غرض شود و منجر به بي­نظمي و تضييع حقوق مردم گردد.

در ايران جهت بسترسازي حقوقي در اين امر، گام­هاي خوبي برداشته شده است. قوانيني همچون قانون حمايت از پديدآورندگان نرم­افزارهاي رايانه­اي، قانون جرايم رايانه­اي، قانون اختراعات، علائم صنعتي و نام­هاي تجاري و آيين نامه­هاي اجرايي اين قوانين.

با وجود تصويب قوانين متعدد در اين زمينه در ايران، هنوز خلاء­هاي فراواني به چشم مي­خورد، خلاء­هايي همچون، حمايت از داده­ ها، حريم خصوصي، كمبود قوانين داخلي سازگار با قوانين متحدالشكل بين المللي در اين حوزه، فقدان آئين دادرسي خاص وجود دارد.

به عنوان يك نتيجه ­گيري كلي مي­توان گفت براي رسيدن به نقطه­ي كمال مطلوب در تجارت الكترونيك فاصله­اي فراوان داريم كه اميد است دست­اندركاران اين امر هر چه سريعتر اين خلاء­ها را برطرف نمايند.

در اين پايان ­نامه سعي شده است به يكي از خلاءهاي موجود و مهم در اين زمينه كه همان راه      حل­هاي اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح است پرداخته شود و در واقع پاسخي باشد در حد وسع به ماده ۳ برنامه­ي جامع توسعه تجارت الكترونيكي مصوب ۱۳۸۴ كه مقرر داشته است: «قوه قضاييه بايد با همكاري وزارت بازرگاني نسبت به تدوين قواعد رفع تعارض قوانين جديد به عنوان بخشي از قانون عام آيين دادرسي مدني فضاي تبادل اطلاعات و قانون آيين دادرسي خاص تجارت الكترونيكي از جمله قواعد داوري و واسطه­گري بر خط براي تسهيل در حل و فصل اختلافات ناشي از تجارت الكترونيكي اقدام كند». كه متاسفانه با گذشت حدود هفت سال از مهلت تعيين شده، هنوز اين امر محقق نشده است.

بيان مسئله تحقيق

در عصر كنوني يكي از موضوعات نوين حقوقي بحث عقود الكترونيك است كه حقوقدانان را براي حل مشكلات ناشي از آن ترغيب كرده است.در ايران نيز به تازگي تلاش­هايي در جهت حل مشكلات آن انجام شده است كه از جمله آن مي­توان به قانون تجارت الكترونيك اشاره كرد كه بسيار ناقص مي­باشد.

موضوع پژوهش نگارنده”راه­هاي حل اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح” است. در اين پژوهش سعي بر اين است تا بعضي از خلاءهاي حقوقي موجود در عقود الكترونيك بررسي شود. چرا كه با حل اين خلاءها تجارت الكترونيك در ايران رشد چشمگيري خواهد كرد.

اهداف تحقيق

هر تحقيقي در صدد يافتن نتايجي است تا بتواند بعضي از مشكلات موجود را از پيش روي بردارد. پژوهش حاضر از اين قاعده مستثني نيست. در اين تحقيق كوشش بر آن است كه در كنار كشف و شناساندن مسائل ناشي از عقود الكترونيك راه حل­هايي براي رفع اين مشكل ارائه شود.

فرضيات تحقيق

فرضياتي كه در اين پژوهش مطرح هست اين است كه:

راه­هاي حل اختلاف ناشي از عقود الكترونيك همانند راه­هاي حل اختلاف سنتي است. و ديگر اينكه معيار تعيين دادگاه صالح در عقود الكترونيك علي­الاصول همانند عقود سنتي است مگر در موارد خاص.

روش تحقيق

در تحقيق حاضر اطلاعات اوليه مربوط به پايان ­نامه از طريق مراجعه به كتابخانه­ هاي معتبر دانشگاهي و جستجوي مقالات پژوهشي و نيز مشاوره از اساتيد گرامي گردآوري شده است.

پژوهش حاضر از نظر ماهيت و شيوه نگارش و پرداختن به مساله جزء تحقيقات علمي مي­باشد.

روش و ابزار گردآوري اطلاعات تحقيق

روش: از آن جا كه از مهم­ترين روش­ها براي گردآوري اطلاعات لازم در تحقيقات علوم انساني روش كتابخانه­اي است، در اين پژوهش سعي برآن شده است از روش كتابخانه­اي براي گردآوري اطلاعات استفاده شود. براي انجام اين كار ابتدا كتاب­هاي مرتبط با موضوع موردنظر از استادان و صاحب­نظران و مراحعه به كتاب­هاي فهرست كه منابع مورد نياز هر پژوهشي را معرفي مي­ كنند،    جمع­آوري نموده؛ پس از مطالعه­ هر كدام از آن­ها، اطلاعات مفيد و لازم را كه با موضوع تحقيق مرتبط و نزديك بود استخراج كرده، در فيش­هاي جداگانه­اي ثبت نموه تا در جمع­بندي مطالب به راحتي از آن­ها استفاده لازم به عمل آيد.

ابزار: يكي از پركاربردترين ابزار گردآوري اطلاعات، فيش­برداري است.پس از پايان فيش برداري، مطالب درج شده در آن­ها بر اساس موضوعات خاصي كه داشتند تحت عنوان خاصي دسته­بندي شدند تا در زمان لازم همچون قطعات جورچيني در كنار يكديگر قرار گيرند تا به شكل­ گيري صورت كامل تحقيق كمك نمايد.

مبحث اول: تعريف عقد

عقد در لغت به معناي بستن، استوار كردن پيمان، صيغه ايجاب و قبول است[۱] در قانون عقد عبارت است از اينكه: «يك يا چند نفر در مقابل يك يا چند نفر ديگر تعهد بر امري نمايند و مورد قبول آنها باشد»[۲]

اما از ديدگاه حقوقدانان تعريفي كه قانون گذار در مورد عقد نموده است داراي اشكالاتي است. عقد به تعريف حقوقدانان عبارت است از: «توافق همكاري متقابل اراده­ي دو يا چند شخص در ايجاد ماهيت حقوقي[۳] يا ايجاد آثار حقوقي»[۴]

مبحث دوم: تعريف عقد الكترونيك­

­در ابتدا لازم به توضيح است كه منظور از عقود در عقود الكترونيكي معناي اعم آن كه شامل عقود معين و غيرمعين است مي­باشد. در اين جا عبارت «الكترونيك» نيز صفت از كلمه­ي «الكترون» است. بنابراين منظور از عقد الكترونيك، هر عقدي (معين و غيرمعين) است كه از طريق الكترون­ها و از طريق واسطه­هاي الكترونيك منعقد مي­شود يعني اعلام اراده­ي انشايي به صورت الكترونيك و در يك فضاي غير ملموس (مجازي) انجام مي­شود. پس مي­توان گفت عقد يا قرارداد الكترونيك عبارت است از «توافق و همكاري دو يا چند اراده به منظور ايجاد ماهيت حقوقي يا ايجاد آثار حقوقي از طريق الكترونيك»[۵]

بنابراين منظور از عقود الكترونيك، عقود يا قراردادهايي هستند كه از طريق ايجاب و قبول الكترونيكي، قراردادهاي آنلاين، مبادله الكترونيكي داده­ ها و يا از طريق «سامانه هوشمند»[۶] انجام    مي­گيرند. قراردادهاي الكترونيكي اصولاً مي ­تواند شامل هر نوع قراردادي از جمله خريد و فروش، اجاره، رهن، اخذ وام، واگذاري حقوق و امتيازات، بيمه، حمل و نقل و غيره باشد.[۷] لذا مي­توان گفت هر گونه قراردادي كه بر طبق ماده ۱۰ قانون مدني و از طريق واسطه­هاي الكترونيك صورت پذيرد همانند عقد و قراردادهاي سنتي داراي اعتبار است.[۸] از مجموع مطالب گفته شده مي­توان بيان داشت كه انعقاد عقد يا قرارداد در فضاي مجازي به طور كلي مشابه با انعقاد آن در دنياي واقعي است و از اين لحاظ تفاوت عمده­اي بين عقود سنتي و الكترونيكي نيست.[۹] تنها تفاوتي كه مي­توان بين عقود سنتي و الكترونيك قائل شد، اين است كه در عقود سنتي طرفين به طور حضوري و فيزيكي در يك مكان عقد را منعقد مي­ كنند و به اصطلاح face to face مي­باشند اما در عقود الكترونيكي اين عقود از طريق واسطه­هاي الكترونيكي منعقد مي­شود.

[۱] – محمد معين، فرهنگ فارسي،انتشارات اميركبير، چاپ هشتم، سال ۱۳۷۱

[۲] – ماده ۱۸۳ قانون مدني

[۳] – مهدي شهيدي، حقوق مدني (تشكيل قراردادها و تعهدات)، انتشارات مجد ،   ، چاپ سوم، – تهران ۸۲، ص ۴۱

[۴] – ناصر كاتوزيان، قواعد قراردادها،انتشارات شركت سهامي انتشار،چاپ هشتم،تهران، ص ۲۱، چاپ هشتم.

 

 

ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۵:۱۰:۳۱ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]

رسي راه حلهاي اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :

مقدمه

يكي از پديده­هاي بزرگ عصر كنوني، تجارت الكترونيك مي­باشد و به طور كلي استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات از راه دور، كه به عقيده­ي بسياري از دانشمندان در عصر حاضر همانند انقلاب صنعتي است دنيا را وارد عصر جديدي ساخته كه بسياري از جنبه­ هاي زندگي بشري از جمله اقتصاد و اجتماع و فرهنگ را دچار دگرگوني نموده است.

ظهور اينترنت و تجاري شدن آن در دهه­ هاي اخير شيوه ­هاي سنتي تجارت را متحول كرده است. به طوري كه ديگر نياز نيست مردم براي خريد كالاهاي مورد نياز وقت و هزينه­ هاي فراواني را صرف نمايند بلكه با حضور در پشت رايانه و اتصال به اينترنت، در اسرع وقت مي­توانند كالاهاي مورد نظر خود را تهيه نمايند همين طور فروشگاه­ها به آساني محصولات خود را از طريق اينترنت به فروش مي­گذارند و شركت­ها تبادلات عظيم مالي خود را بر روي اينترنت سامان بخشيده­اند. سرمايه گذاري، فروشگاه­هاي آن­لاين، بازارهاي بزرگ حراجي و پرداخت­هاي الكترونيكي تنها گوشه ­اي از گستردگي تجارت و خريد و فروش را در دنياي مجازي در بر مي­گيرد.

با گسترش روزافزون كاربران شبكه جهاني اينترنت امروزه اين پديده به عنوان امري اجتناب­ناپذير در متن زندگي بشري نمود پيدا كرده است و جايگاه آن روز به روز مستحكم­تر مي­شود. قرارگرفتن در دهكده­ي جهاني در عرصه بازرگاني ما را ناگزير به فراهم كردن زيرساخت­هاي لازم براي تجارت الكترونيك مي­سازد و عدم توجه به اين زيرساخت­ها و به ويژه جنبه­ هاي حقوقي آن، در آينده­اي نه چندان دور، جبران­ناپذير خواهد بود.

يكي از نتايج توسعه­ي تجارت الكترونيكي، حذف مرزها و واسطه­ها و شكل­ گيري مفهومي با عنوان دهكده­ي جهاني در زمينه بازرگاني است، در تجارت الكترونيكي مرزي وجود ندارد و در اين عرصه براي اشخاص از حيث مدت زمان لازم براي انعقاد قرارداد فرقي نمي­كند كه كالاي موردنياز خود را از نزديكي محل سكونت خود خريداري كنند يا از فروشگاه­هاي ديگر در مكان­هاي دور دست.

بنابراين اين تحول در زندگي بشري، در نتيجه­ي توسعه ابزارهاي نوين الكترونيكي باعث تغييرات اساسي در زندگي بشري شده است. در موفقيت تجارت الكترونيكي سه عامل اساسي سرعت، اعتماد و امنيت بايد تامين شود تحقق اين امور وابسته به قوانين و قواعد حقوقي است. فلذا زيرساخت­هاي حقوقي يكي از پايه­ هاي اساسي توسعه تجارت در هر مرحله­اي مي­باشد. و اين تحولات حقوقي بايد در چهارچوب اصول مهم حقوقي باشد به عبارت ديگر پيشرفت سريع علوم در اين زمينه نبايد علم حقوق را مرعوب خود ساخته به نحوي كه با تصويب قوانين شتابزده و احياناً مغاير با اصول حقوقي پذيرفته شده، نقض غرض شود و منجر به بي­نظمي و تضييع حقوق مردم گردد.

در ايران جهت بسترسازي حقوقي در اين امر، گام­هاي خوبي برداشته شده است. قوانيني همچون قانون حمايت از پديدآورندگان نرم­افزارهاي رايانه­اي، قانون جرايم رايانه­اي، قانون اختراعات، علائم صنعتي و نام­هاي تجاري و آيين نامه­هاي اجرايي اين قوانين.

با وجود تصويب قوانين متعدد در اين زمينه در ايران، هنوز خلاء­هاي فراواني به چشم مي­خورد، خلاء­هايي همچون، حمايت از داده­ ها، حريم خصوصي، كمبود قوانين داخلي سازگار با قوانين متحدالشكل بين المللي در اين حوزه، فقدان آئين دادرسي خاص وجود دارد.

به عنوان يك نتيجه ­گيري كلي مي­توان گفت براي رسيدن به نقطه­ي كمال مطلوب در تجارت الكترونيك فاصله­اي فراوان داريم كه اميد است دست­اندركاران اين امر هر چه سريعتر اين خلاء­ها را برطرف نمايند.

در اين پايان ­نامه سعي شده است به يكي از خلاءهاي موجود و مهم در اين زمينه كه همان راه      حل­هاي اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح است پرداخته شود و در واقع پاسخي باشد در حد وسع به ماده ۳ برنامه­ي جامع توسعه تجارت الكترونيكي مصوب ۱۳۸۴ كه مقرر داشته است: «قوه قضاييه بايد با همكاري وزارت بازرگاني نسبت به تدوين قواعد رفع تعارض قوانين جديد به عنوان بخشي از قانون عام آيين دادرسي مدني فضاي تبادل اطلاعات و قانون آيين دادرسي خاص تجارت الكترونيكي از جمله قواعد داوري و واسطه­گري بر خط براي تسهيل در حل و فصل اختلافات ناشي از تجارت الكترونيكي اقدام كند». كه متاسفانه با گذشت حدود هفت سال از مهلت تعيين شده، هنوز اين امر محقق نشده است.

بيان مسئله تحقيق

در عصر كنوني يكي از موضوعات نوين حقوقي بحث عقود الكترونيك است كه حقوقدانان را براي حل مشكلات ناشي از آن ترغيب كرده است.در ايران نيز به تازگي تلاش­هايي در جهت حل مشكلات آن انجام شده است كه از جمله آن مي­توان به قانون تجارت الكترونيك اشاره كرد كه بسيار ناقص مي­باشد.

موضوع پژوهش نگارنده”راه­هاي حل اختلاف ناشي از عقود الكترونيك و تعيين دادگاه صالح” است. در اين پژوهش سعي بر اين است تا بعضي از خلاءهاي حقوقي موجود در عقود الكترونيك بررسي شود. چرا كه با حل اين خلاءها تجارت الكترونيك در ايران رشد چشمگيري خواهد كرد.

اهداف تحقيق

هر تحقيقي در صدد يافتن نتايجي است تا بتواند بعضي از مشكلات موجود را از پيش روي بردارد. پژوهش حاضر از اين قاعده مستثني نيست. در اين تحقيق كوشش بر آن است كه در كنار كشف و شناساندن مسائل ناشي از عقود الكترونيك راه حل­هايي براي رفع اين مشكل ارائه شود.

فرضيات تحقيق

فرضياتي كه در اين پژوهش مطرح هست اين است كه:

راه­هاي حل اختلاف ناشي از عقود الكترونيك همانند راه­هاي حل اختلاف سنتي است. و ديگر اينكه معيار تعيين دادگاه صالح در عقود الكترونيك علي­الاصول همانند عقود سنتي است مگر در موارد خاص.

روش تحقيق

در تحقيق حاضر اطلاعات اوليه مربوط به پايان ­نامه از طريق مراجعه به كتابخانه­ هاي معتبر دانشگاهي و جستجوي مقالات پژوهشي و نيز مشاوره از اساتيد گرامي گردآوري شده است.

پژوهش حاضر از نظر ماهيت و شيوه نگارش و پرداختن به مساله جزء تحقيقات علمي مي­باشد.

روش و ابزار گردآوري اطلاعات تحقيق

روش: از آن جا كه از مهم­ترين روش­ها براي گردآوري اطلاعات لازم در تحقيقات علوم انساني روش كتابخانه­اي است، در اين پژوهش سعي برآن شده است از روش كتابخانه­اي براي گردآوري اطلاعات استفاده شود. براي انجام اين كار ابتدا كتاب­هاي مرتبط با موضوع موردنظر از استادان و صاحب­نظران و مراحعه به كتاب­هاي فهرست كه منابع مورد نياز هر پژوهشي را معرفي مي­ كنند،    جمع­آوري نموده؛ پس از مطالعه­ هر كدام از آن­ها، اطلاعات مفيد و لازم را كه با موضوع تحقيق مرتبط و نزديك بود استخراج كرده، در فيش­هاي جداگانه­اي ثبت نموه تا در جمع­بندي مطالب به راحتي از آن­ها استفاده لازم به عمل آيد.

ابزار: يكي از پركاربردترين ابزار گردآوري اطلاعات، فيش­برداري است.پس از پايان فيش برداري، مطالب درج شده در آن­ها بر اساس موضوعات خاصي كه داشتند تحت عنوان خاصي دسته­بندي شدند تا در زمان لازم همچون قطعات جورچيني در كنار يكديگر قرار گيرند تا به شكل­ گيري صورت كامل تحقيق كمك نمايد.

مبحث اول: تعريف عقد

عقد در لغت به معناي بستن، استوار كردن پيمان، صيغه ايجاب و قبول است[۱] در قانون عقد عبارت است از اينكه: «يك يا چند نفر در مقابل يك يا چند نفر ديگر تعهد بر امري نمايند و مورد قبول آنها باشد»[۲]

اما از ديدگاه حقوقدانان تعريفي كه قانون گذار در مورد عقد نموده است داراي اشكالاتي است. عقد به تعريف حقوقدانان عبارت است از: «توافق همكاري متقابل اراده­ي دو يا چند شخص در ايجاد ماهيت حقوقي[۳] يا ايجاد آثار حقوقي»[۴]

مبحث دوم: تعريف عقد الكترونيك­

­در ابتدا لازم به توضيح است كه منظور از عقود در عقود الكترونيكي معناي اعم آن كه شامل عقود معين و غيرمعين است مي­باشد. در اين جا عبارت «الكترونيك» نيز صفت از كلمه­ي «الكترون» است. بنابراين منظور از عقد الكترونيك، هر عقدي (معين و غيرمعين) است كه از طريق الكترون­ها و از طريق واسطه­هاي الكترونيك منعقد مي­شود يعني اعلام اراده­ي انشايي به صورت الكترونيك و در يك فضاي غير ملموس (مجازي) انجام مي­شود. پس مي­توان گفت عقد يا قرارداد الكترونيك عبارت است از «توافق و همكاري دو يا چند اراده به منظور ايجاد ماهيت حقوقي يا ايجاد آثار حقوقي از طريق الكترونيك»[۵]

بنابراين منظور از عقود الكترونيك، عقود يا قراردادهايي هستند كه از طريق ايجاب و قبول الكترونيكي، قراردادهاي آنلاين، مبادله الكترونيكي داده­ ها و يا از طريق «سامانه هوشمند»[۶] انجام    مي­گيرند. قراردادهاي الكترونيكي اصولاً مي ­تواند شامل هر نوع قراردادي از جمله خريد و فروش، اجاره، رهن، اخذ وام، واگذاري حقوق و امتيازات، بيمه، حمل و نقل و غيره باشد.[۷] لذا مي­توان گفت هر گونه قراردادي كه بر طبق ماده ۱۰ قانون مدني و از طريق واسطه­هاي الكترونيك صورت پذيرد همانند عقد و قراردادهاي سنتي داراي اعتبار است.[۸] از مجموع مطالب گفته شده مي­توان بيان داشت كه انعقاد عقد يا قرارداد در فضاي مجازي به طور كلي مشابه با انعقاد آن در دنياي واقعي است و از اين لحاظ تفاوت عمده­اي بين عقود سنتي و الكترونيكي نيست.[۹] تنها تفاوتي كه مي­توان بين عقود سنتي و الكترونيك قائل شد، اين است كه در عقود سنتي طرفين به طور حضوري و فيزيكي در يك مكان عقد را منعقد مي­ كنند و به اصطلاح face to face مي­باشند اما در عقود الكترونيكي اين عقود از طريق واسطه­هاي الكترونيكي منعقد مي­شود.

[۱] – محمد معين، فرهنگ فارسي،انتشارات اميركبير، چاپ هشتم، سال ۱۳۷۱

[۲] – ماده ۱۸۳ قانون مدني

[۳] – مهدي شهيدي، حقوق مدني (تشكيل قراردادها و تعهدات)، انتشارات مجد ،   ، چاپ سوم، – تهران ۸۲، ص ۴۱

[۴] – ناصر كاتوزيان، قواعد قراردادها،انتشارات شركت سهامي انتشار،چاپ هشتم،تهران، ص ۲۱، چاپ هشتم.

 

 

ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۵:۰۷:۴۰ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]
[ ۱ ][ ۲ ][ ۳ ][ ۴ ][ ۵ ][ ۶ ][ ۷ ][ ۸ ][ ۹ ][ ۱۰ ][ ۱۱ ][ ۱۲ ][ ۱۳ ][ ۱۴ ][ ۱۵ ][ ۱۶ ][ ۱۷ ][ ۱۸ ][ ۱۹ ][ ۲۰ ][ ۲۱ ][ ۲۲ ][ ۲۳ ][ ۲۴ ][ ۲۵ ][ ۲۶ ][ ۲۷ ][ ۲۸ ][ ۲۹ ][ ۳۰ ][ ۳۱ ][ ۳۲ ][ ۳۳ ][ ۳۴ ][ ۳۵ ][ ۳۶ ][ ۳۷ ][ ۳۸ ][ ۳۹ ][ ۴۰ ][ ۴۱ ][ ۴۲ ][ ۴۳ ][ ۴۴ ][ ۴۵ ][ ۴۶ ][ ۴۷ ][ ۴۸ ][ ۴۹ ][ ۵۰ ][ ۵۱ ][ ۵۲ ][ ۵۳ ][ ۵۴ ][ ۵۵ ][ ۵۶ ][ ۵۷ ][ ۵۸ ][ ۵۹ ][ ۶۰ ][ ۶۱ ][ ۶۲ ][ ۶۳ ][ ۶۴ ][ ۶۵ ][ ۶۶ ][ ۶۷ ][ ۶۸ ][ ۶۹ ][ ۷۰ ][ ۷۱ ][ ۷۲ ][ ۷۳ ][ ۷۴ ][ ۷۵ ][ ۷۶ ][ ۷۷ ][ ۷۸ ][ ۷۹ ][ ۸۰ ][ ۸۱ ][ ۸۲ ][ ۸۳ ][ ۸۴ ][ ۸۵ ][ ۸۶ ][ ۸۷ ][ ۸۸ ][ ۸۹ ][ ۹۰ ][ ۹۱ ][ ۹۲ ][ ۹۳ ][ ۹۴ ][ ۹۵ ][ ۹۶ ][ ۹۷ ][ ۹۸ ][ ۹۹ ][ ۱۰۰ ][ ۱۰۱ ][ ۱۰۲ ][ ۱۰۳ ][ ۱۰۴ ][ ۱۰۵ ][ ۱۰۶ ][ ۱۰۷ ][ ۱۰۸ ][ ۱۰۹ ][ ۱۱۰ ][ ۱۱۱ ][ ۱۱۲ ][ ۱۱۳ ][ ۱۱۴ ][ ۱۱۵ ][ ۱۱۶ ][ ۱۱۷ ][ ۱۱۸ ][ ۱۱۹ ][ ۱۲۰ ][ ۱۲۱ ][ ۱۲۲ ][ ۱۲۳ ][ ۱۲۴ ][ ۱۲۵ ][ ۱۲۶ ][ ۱۲۷ ][ ۱۲۸ ][ ۱۲۹ ][ ۱۳۰ ][ ۱۳۱ ][ ۱۳۲ ][ ۱۳۳ ][ ۱۳۴ ][ ۱۳۵ ][ ۱۳۶ ][ ۱۳۷ ][ ۱۳۸ ][ ۱۳۹ ][ ۱۴۰ ][ ۱۴۱ ][ ۱۴۲ ][ ۱۴۳ ][ ۱۴۴ ][ ۱۴۵ ][ ۱۴۶ ][ ۱۴۷ ][ ۱۴۸ ][ ۱۴۹ ][ ۱۵۰ ][ ۱۵۱ ][ ۱۵۲ ][ ۱۵۳ ][ ۱۵۴ ][ ۱۵۵ ][ ۱۵۶ ][ ۱۵۷ ][ ۱۵۸ ][ ۱۵۹ ][ ۱۶۰ ][ ۱۶۱ ][ ۱۶۲ ][ ۱۶۳ ][ ۱۶۴ ][ ۱۶۵ ][ ۱۶۶ ][ ۱۶۷ ][ ۱۶۸ ][ ۱۶۹ ][ ۱۷۰ ][ ۱۷۱ ][ ۱۷۲ ][ ۱۷۳ ][ ۱۷۴ ][ ۱۷۵ ][ ۱۷۶ ][ ۱۷۷ ][ ۱۷۸ ][ ۱۷۹ ][ ۱۸۰ ][ ۱۸۱ ][ ۱۸۲ ][ ۱۸۳ ][ ۱۸۴ ][ ۱۸۵ ][ ۱۸۶ ][ ۱۸۷ ][ ۱۸۸ ][ ۱۸۹ ][ ۱۹۰ ][ ۱۹۱ ][ ۱۹۲ ][ ۱۹۳ ][ ۱۹۴ ][ ۱۹۵ ][ ۱۹۶ ][ ۱۹۷ ][ ۱۹۸ ][ ۱۹۹ ][ ۲۰۰ ][ ۲۰۱ ][ ۲۰۲ ][ ۲۰۳ ][ ۲۰۴ ][ ۲۰۵ ][ ۲۰۶ ][ ۲۰۷ ][ ۲۰۸ ][ ۲۰۹ ][ ۲۱۰ ][ ۲۱۱ ][ ۲۱۲ ][ ۲۱۳ ][ ۲۱۴ ][ ۲۱۵ ][ ۲۱۶ ][ ۲۱۷ ][ ۲۱۸ ][ ۲۱۹ ][ ۲۲۰ ][ ۲۲۱ ][ ۲۲۲ ][ ۲۲۳ ][ ۲۲۴ ][ ۲۲۵ ][ ۲۲۶ ][ ۲۲۷ ][ ۲۲۸ ][ ۲۲۹ ][ ۲۳۰ ][ ۲۳۱ ][ ۲۳۲ ][ ۲۳۳ ][ ۲۳۴ ][ ۲۳۵ ][ ۲۳۶ ][ ۲۳۷ ][ ۲۳۸ ][ ۲۳۹ ][ ۲۴۰ ][ ۲۴۱ ][ ۲۴۲ ][ ۲۴۳ ][ ۲۴۴ ][ ۲۴۵ ][ ۲۴۶ ][ ۲۴۷ ][ ۲۴۸ ][ ۲۴۹ ][ ۲۵۰ ][ ۲۵۱ ][ ۲۵۲ ][ ۲۵۳ ][ ۲۵۴ ][ ۲۵۵ ][ ۲۵۶ ][ ۲۵۷ ][ ۲۵۸ ][ ۲۵۹ ][ ۲۶۰ ][ ۲۶۱ ][ ۲۶۲ ][ ۲۶۳ ][ ۲۶۴ ][ ۲۶۵ ][ ۲۶۶ ][ ۲۶۷ ][ ۲۶۸ ][ ۲۶۹ ][ ۲۷۰ ][ ۲۷۱ ][ ۲۷۲ ][ ۲۷۳ ][ ۲۷۴ ][ ۲۷۵ ][ ۲۷۶ ][ ۲۷۷ ][ ۲۷۸ ][ ۲۷۹ ][ ۲۸۰ ][ ۲۸۱ ][ ۲۸۲ ][ ۲۸۳ ][ ۲۸۴ ][ ۲۸۵ ][ ۲۸۶ ][ ۲۸۷ ][ ۲۸۸ ][ ۲۸۹ ][ ۲۹۰ ][ ۲۹۱ ][ ۲۹۲ ][ ۲۹۳ ][ ۲۹۴ ][ ۲۹۵ ][ ۲۹۶ ][ ۲۹۷ ][ ۲۹۸ ][ ۲۹۹ ][ ۳۰۰ ][ ۳۰۱ ][ ۳۰۲ ][ ۳۰۳ ][ ۳۰۴ ][ ۳۰۵ ][ ۳۰۶ ][ ۳۰۷ ][ ۳۰۸ ][ ۳۰۹ ][ ۳۱۰ ][ ۳۱۱ ][ ۳۱۲ ][ ۳۱۳ ][ ۳۱۴ ][ ۳۱۵ ][ ۳۱۶ ][ ۳۱۷ ][ ۳۱۸ ][ ۳۱۹ ][ ۳۲۰ ][ ۳۲۱ ][ ۳۲۲ ][ ۳۲۳ ][ ۳۲۴ ][ ۳۲۵ ][ ۳۲۶ ][ ۳۲۷ ][ ۳۲۸ ][ ۳۲۹ ][ ۳۳۰ ][ ۳۳۱ ][ ۳۳۲ ][ ۳۳۳ ][ ۳۳۴ ][ ۳۳۵ ][ ۳۳۶ ][ ۳۳۷ ][ ۳۳۸ ][ ۳۳۹ ][ ۳۴۰ ][ ۳۴۱ ][ ۳۴۲ ][ ۳۴۳ ][ ۳۴۴ ][ ۳۴۵ ][ ۳۴۶ ][ ۳۴۷ ][ ۳۴۸ ][ ۳۴۹ ][ ۳۵۰ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : ---
دیروز : ---
افراد آنلاین : ---
همه : ---
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب

سئو کار حرفه ای / خرید پیج اینستاگرام / باربری / دانلود نرم افزار اندروید  / شرکت خدمات نظافتی در مشهد / شرکت نظافت منزل و راه پله در مشهد / شرکت نظافت راه پله در مشهد / شرکت نظافت منزل در مشهد  /سایت ایرونی  / بازی اندروید  /  خدمات گرافیک آریا گستر  / فروش پیج آماده آریا گستر / نیازمندی های نظافتی / وکیل در مشهد / ارز دیجیتال / نیازمندی های قالیشویی / مبل شویی / املاک شمال  / آرد واحد تهران / فیزیوتراپی سیناطب / sell Instagram account safely / نیازمندی های گردشگری / نیازمندی های سالن زیبایی