دانشگاه آزاد اسلامي
واحد دامغان
پايان نامه براي دريافت درجه ي كارشناسي ارشد در رشته علوم گياهي
گرايش تكوين
عنوان
بررسي اثرات غلظتهاي مختلف سديم كلريد ( NaCl) بر كشت بافت بنفشه آفريقايي(Saintpaulia inantha)
استاد راهنما
دكترمصطفي عبادي
استاد مشاور
دكترحسين عباسپور
تكه هايي از متن به عنوان نمونه :
فهرست مطالب
چكيده ۱
مقدمه. ۲
فصل اول/ كليات تحقيق
۱-۱ گياهشناسي بنفشه آفريقايي: ۸
۱-۲ خاستگاه و پراكنش بنفشه آفريقايي ۱۰
۱-۳ گونه هاي مهم بنفشه آفريقايي: ۱۱
۱-۴ برخي گونه هاي فهرست شده به دنبال طبقه بنديBurtt. 11
۱-۵ كشت و تكثير: ۱۳
۱-۶ شرايط كشت بنفشه آفريقايي: ۱۳
۱-۶-۱ دما: ۱۳
۱-۶-۲ نور: ۱۴
۱-۶-۳ تنظيم رطوبت: ۱۵
۱-۶-۴ مقدار دي اكسيد كربن: ۱۵
۱-۶-۵ مواد رشد: ۱۵
۱-۶-۶ آب دهي: ۱۵
۱-۷ مشخصات و انواع خاك: ۱۶
۱-۸ تغذيه گياه: ۱۶
۱-۸-۱ نيتروژن: ۱۶
۱-۸-۲ فسفر: ۱۷
۱-۸-۳ پتاسيم: ۱۷
۱-۸-۴ منيزيم: ۱۷
۱-۸-۵ كلسيم: ۱۷
۱-۸-۶ گوگرد: ۱۷
۱-۹ بيماريهاي مربوط به بنفشه آفريقايي ۱۸
۱-۹-۱ زردي برگ: ۱۸
۱-۹-۲ برگهاي رنگ پريده با ساقه هاي بلند: ۱۸
۱-۹-۳ ندادن گل: ۱۸
۱-۹-۴ بيماري هاي ناشي از قارچ: ۱۸
۱-۹-۴-۱ شل شدن برگها و پوسيدگي ريشه: ۱۹
۱-۹-۴-۲كپك زدن برگها و گلها: ۱۹
۱-۹-۴-۳ بيماري پوسيدگي يا كپك قارچي: ۱۹
۱-۹-۵ بيماريهاي ويروسي: ۲۰
۱-۹-۶ آفات: ۲۰
۱-۹-۷ كپك پودري ((Oidium SPP: 21
۱- ۱۰ اهميت بنفشه آفريقايي: ۲۱
۱-۱۱اصلاح بنفشه آفريقايي ۲۲
۱-۱۱-۱روشهاي اصلاحي ۲۲
۱-۱۲كشت بافت: ۲۲
۱-۱۳تاريخچه كشت بافت گياهي: ۲۲
۱-۱۴ اهميت كشت بافت گياهي: ۳۰
۱-۱۶ تكنيك هاي كشت بافت گياهي: ۳۱
۱-۱۶-۱ كشت كالوس: ۳۱
۱-۱۶-۲ كشت سلولي : ۳۱
۱-۱۶-۳ كشت اندام : ۳۲
۱-۱۶-۴ كشت مريستم و ريخت زايي يا مرفوژنز : ۳۲
۱-۱۶-۵ جداسازي اسپتيك پروتوپلاست هاي گياهان. ۳۲
۱-۱۷ كاربردهاي مهم كشت بافت گياه: ۳۲
۱-۱۸ محدوديتها يا همان معايب كار. ۳۳
۱-۱۹ موارد كاربردي در كشاورزي: ۳۴
۱-۲۰ موارد كاربرد ي در صنعت: ۳۴
۱-۲۱ اهميت و كاربرد كشت بافت در باغباني: ۳۴
۱-۲۲ انواع كشت در شيشه: ۳۵
۱-۲۲-۱ سازمان يافته : ۳۵
۱-۲۲-۲ سازمان نيافته : ۳۵
۱- ۲۳ انواع مختلفي از كشت در شيشه نيز وجود دارد. ۳۶
۱-۲۳-۱ كشت گياه كامل: ۳۶
۱-۲۳-۲ كشت جنين: ۳۶
۱-۲۳-۳ كشت كالوس: ۳۶
۱-۲۳-۴ كشت سلول : ۳۶
۱-۲۳-۵ كشت پروتوپلاست : ۳۷
۱-۲۴كلر: ۳۷
۱-۲۵ پراكسيداز: ۳۸
۱-۲۶ كاتالاز: ۳۸
۱-۲۷ كلروفيل: ۳۹
۱-۲۸ پرولين: ۴۰
۱-۲۹ كربوهيدراتهاي محلول و نا محلول: ۴۱
۱-۳۰ شوري: ۴۱
۱-۳۱ مكانيسم اثر شوري: ۴۲
۱-۳۲ تاثير در ساختار ريختي: ۴۴
۱-۳۳ اثرات تنش شوري بر پارامترهاي رشد در گياه: ۴۴
۱-۳۴ تغيير در ساختار تشريحي: ۴۶
۱- ۳۵ تغيير در ساختار مريستمها: ۴۶
۱-۳۶ اثرات تنش شوري بر فتوسنتز: ۴۶
فصل دوم/ مروري بر تحقيقات انجام شده
۲-۱ روش هاي ريز ازديادي بنفشه آفريقايي ۴۹
۲-۱-۱ بيلكي و همكارانش: ۴۹
۲-۱-۲كوك ۵۰
۲-۱-۳ شريفي و همكاران. ۵۱
۲-۱-۴ سيف الله خان و همكاران. ۵۱
۲-۱-۵ سميرحسين و همكاران. ۵۲
۲-۱-۶ ويچادا سانپوي و همكارانش. ۵۲
۲-۱-۷ عبادي وهمكارانش. ۵۳
۲-۱-۸ عبادي و همكارانش. ۵۳
۲-۱-۹ ماركس و همكارانش. ۵۴
۲-۲ اثرات تنش شوري بر گياهان. ۵۴
۲-۲-۱ اثر شوري بر ديواره سلولي ۵۴
۲-۲-۲ اثر شوري بر غشا: ۵۵
۲-۲-۳ اثر شوري بر تراكم يونها در گياه: ۵۵
۲-۲-۴ اثر شوري بر اسموليتها: ۵۸
۲-۲-۵ اثر شوري بر پرولين: ۵۹
مواد و روشها /فصل سوم
۳-۱ تهيه محلول هاي ذخيره و محيط كشت: ۶۲
۳-۱-۱ محلول هاي مادري نمك هاي پرمصرف با غلظت ۱۰ برابر ( ): ۶۲
۳-۱-۲ محلول هاي مادري نمك هاي كم مصرف با غلظت ۱۰۰۰برابر (۱۰۰۰ × ) ۶۳
۳-۱-۳ محلول مادري Na2. EDTA.2H2O , FeSO4. 7H2O با غلظت ۱۰ برابر (۱۰ × ) ۶۳
۳-۱-۴ محلول مادري ويتامين ها و گلايسين ۱۰۰ برابر (۱۰۰ ×) : ۶۴
۳-۱-۵ محلول مادري هورمون ها: ۶۴
۳-۲ تهيه يك ليتر محيط كشت پايه MS از محلول هاي مادري: ۶۵
۳-۲-۱ اكسين: ۶۵
۳-۲-۲سيتوكنين (BAP): 65
۳-۲-۳ ويتامينها: ۶۵
۳-۲-۴ ميواينوزيتول: ۶۶
۳-۲-۵ عامل ژلي: ۶۶
۳-۳ روش تهيه گياه پايه استريل: ۶۶
۳-۳-۱ مراحل سترون سازي ۶۶
۳-۳-۲ سترون سازي برگها : ۶۶
۳-۳-۳ سترون سازي محيط و وسايل كار: ۶۷
۳-۴ توليد گياهان سترون جهت تيمارهاي مختلف: ۶۸
۳-۵ كشت گياه در محيط هاي تيماري: ۶۸
۳-۶ آناليز رشد: ۶۹
۳-۷ سنجش رنگيزه هاي فتوسنتزي (آرنون، ۱۹۵۷): ۶۹
۳-۸ سنجش كربوهيدرات (كوچرت،۱۹۷۸): ۷۰
۳-۸-۱ اندازه گيري قندهاي محلول: ۷۰
۳-۸-۲ اندازه گيري قندهاي نامحلول ( نشاسته ): ۷۱
۳-۹ سنجش پرولين (باتيس و همكاران، ۱۹۷۳): ۷۱
۳-۱۰ سنجش فعاليت آنزيمي ۷۲
۳-۱۰-۱ سنجش آنزيم پراكسيداز (كوري۱۹۸۹) ۷۲
۳-۱۰-۲. سنجش آنزيم كاتالاز (چانز،۱۹۵۵) ۷۳
۳-۱۱. سنجش پروتئين ها (لاوري و همكاران، ۱۹۵۱) ۷۳
فصل چهارم/ نتايج تحقيق
۴-۱ اثر غلظتهاي مختلف كلريد سديم بر خصوصيات مورفولوژيكي و رويشي گل بنفشه آفريقايي ۷۶
۴-۲ نتايج حاصل از اثرات مختلف كلريد سديم پس از ۴۰ روز تيمار در محيط كشت پايه MS. 78
۴-۲-۱ تغييرات حاصل از اثرات تيمار با غلظتهاي مختلف كلريد سديم در پارامترهاي رشد. ۷۸
۴-۲-۱-۱ تغييرات وزن تر اندام هوايي در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي: ۷۸
۴-۲-۱-۲ تغييرات وزن خشك اندام گياهي در گياه بنفشه آفريقايي ۷۹
۴-۲-۱-۳ تغييرات سطح برگ در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي: ۸۰
۴-۲-۱-۴ تغييرات تعداد برگ در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۸۱
۴-۲-۱-۵ نسبت سطح برگ LAR ( Area Ratio Leaf) در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۸۲
۴-۲-۱-۶ وزن مخصوص برگ SLW (Specific Leaf Weight) گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۸۳
۴-۳ تغييرات بيوشيميايي و فيزيولوژيكي در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۸۴
۴-۳-۱ سنجش ميزان تغييرات انواع كلروفيل. ۸۴
۴-۳-۱-۱ تغييرات كلروفيل a در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۸۴
۴-۳-۱-۳ تغييرات كلروفيل كل (a+b) در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۸۶
۴-۴ تغييرات ميزان قندهاي محلول در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۸۷
۴-۵ تغييرات ميزان قندهاي نامحلول(نشاسته) در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۸۸
۴-۶ تغييرات ميزان آنزيم پراكسيداز در گياه ۴۰ روزه گياه بنفشه آفريقايي ۸۹
۴-۷ تغييرات ميزان آنزيم كاتالاز در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۹۰
۴-۸ تغييرات ميزان پرولين در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۹۱
۴-۹ تغييرات ميزان پروتئين در گياه ۴۰ روزه بنفشه آفريقايي ۹۲
فصل پنجم/ بحث و نتيجه گيري
۵- ۱ بررسي اثر شوري بر پارامترهاي رشد. ۹۴
۵-۱-۱ وزن خشك و وزن تر گياه: ۹۴
۵-۲ اثر تنش شوري بر محتواي كلروفيل: ۹۵
۵-۳ اثر شوري بر محتواي پرولين در بنفشه آفريقايي: ۹۷
۵-۴ اثر شوري بر ميزان فعاليت آنزيمهاي آنتي اكسيداني در بنفشه آفريقايي ۹۹
۵-۴-۱ فعاليت كاتالاز: ۹۹
۵-۴-۲ پراكسيداز: ۱۰۰
۵-۵ اثر شوري بر ميزان پروتئين: ۱۰۱
۵-۶ اثر شوري بر ميزان اسموليتها ۱۰۲
۵-۶-۱ قندهاي محلول: ۱۰۲
۵-۶-۲ قندهاي نا محلول: ۱۰۲
۵-۷ نتيجه گيري نهايي: ۱۰۴
۵-۸ پيشنهادات ۱۰۵
منابع. ۱۰۶
چكيده
گياهان براي مقابله با اثرات مضر تنش شوري استراتژيهاي متفاوتي را در پيش ميگيرند كه ميتوان به پايين نگهداشتن پتانسيل آب دروني خود با انباشتن انواع اسموليتهاي سازگار، افزايش آنزيمهاي آنتي اكسيداني، حمايت از فعاليت فتوسنتز و حفظ هموستازي يونها اشاره كرد. در اين پژوهش اثر غلظتهاي مختلف كلريد سديم NaCl (0، ۰.۵، ۱، ۱.۵، ۲ و۴) ميلي گرم بر ليتر بر برخي خصوصيات فيزيولوژيكي، مورفولوژيكي و بيوشيميايي گياه زينتي بنفشه آفريقايي در شرايط كشت بافت گياهي با بهره گرفتن از محيط كشت موراشي و اسكوك MS مورد بررسي قرار گرفت. آزمايشات در قالب طرح كاملا تصادفي و در سه تكرار در شرايط آزمايشگاهي انجام گرديد .آناليزهاي آماري داده ها با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS انجام شد. ميانگينها با استفاده ازآزمون دانكن در سطح ( ۰.۰۵≤ P) مقايسه شد. براي رسم نمودارها از نرم افزار EXCEL استفاده گرديد. نتايج آناليز آماري آزمايشهاي پارامترهاي رشد نشان داد كه با افزايش غلظت نمك كلريد سديم، ميزان وزن ترو وزن خشك گياه افزايش يافت. و همچنين وزن مخصوص برگ ALW وسطح برگ افزايش داشت . نسبت سطح برگي LAR و تعداد برگها كاهش يافت. تيمار نمك باعث افزايش در يونهاي سديم، كلر، محتواي پرولين ، پراكسيداز، آنزيم كاتالاز و قندهاي محلول گرديد. و همچنين باعث كاهش در محتواي قندهاي نامحلول، ميزان پروتئين و ميزان رنگيزههاي فتوسنتزي از جمله كلروفيلهاي (a,b,ab) گرديد.
واژگان كليدي: كلريد سديم ، پراكسيداز، كاتالاز، كشت بافت، بنفشه آفريقايي
مقدمه
بنفشه آفريقايي گياهي زيبا با نام علمي ionantha Saintpaulia ازتيره Gesneriaceaeونام معمول Afrecan violet ميباشد. اين گياه مهمترين گونه زينتي از ميان ۲۰ گونه متعلق به جنس Saintpaulia است. بنفشه آفريقايي به عنوان عروس گل هاي آپارتماني در اروپا مطرح است كه نقش بسزايي در فراهم آوردن محيطي آرام وزيبا بازي مي كند. بنفشه آفريقايي در سال ۱۸۹۲درشرق آفريقا توسط بارون والتر فونت سنت پل كشف گرديد. او به افتخارنام خانوادگي خود كه براي اولين بار اين گياه را كشف نموده بود،آن را سنت پوليا نام گذاري كرد. آب هواي حارهاي، شرايط مناسبي براي رشد اين گياه مي باشد(استيود [۱]،۱۹۹۸). اين گياه بومي نقاط گرمسيري آفريقاي جنوبي است و از لحاظ كروموزومي ديپلوئيد بوده وبه صورت ۳۰۲n=است(مايرانتو[۲]،۲۰۰۵). بنفشه آفريقايي گياهي نهاندانه بوده و بذرهاي آن در تخمدان گل محفوظ مي ماند. جزء گياهان دو لپه است. اين گياه جام لولهاي كوتاه داردوجام گل به طور معمول دو لپه است، يعني به دو دسته گلبرگهاي بالا وپائين تقسيم ميشود. هر يك از گلها داراي ۲-۴ بساك، مسئول توليد گرده بوده كه به انتهاي گل متصل است و نزديك تخمدان قرار دارد. برگهاي سبز مخملي و كركدار در روي ساقه فشرده و كوتاه قرار دارند. ساقه كه گلها را بر روي خود نگه ميدارد از دو قسمت اصلي وفرعي تشكيل شده است. رنگ بنفش گل اين گياه در يك دوره گلدهي ممكن است به صورت تيره ويا روشن در آيد و در دوره ديگر به دليل نوسانات اسيدي يا قليايي بودن خاك، اثرآبياري ويا كود دهي، تبديل به ارغواني شود. سبزي برگ بنفشه آفريقايي گاهي به صورت دو رنگ ديده ميشود كه علت آن وجود رنگدانههاي كلروفيل، كاروتن و آنتوسيانين است، كه در هر سلول برگ وجود دارد. دليل ابلق بودن برگ در اين گياه نبود كلروفيل در قسمتي از برگ است. گياهان با برگهاي ابلق به طور عموم گياهان ضعيفتري هستند واحتياج به مراقبت و توجه بيشتري دارند. بنفشه آفريقايي نسبت به طول روز بي تفاوت است و به همين علت در طول سال گل مي دهد. رنگ گلها متنوع به رنگ بنفش، آبي، قرمز، صورتي و سفيد ظاهرميشوند. گلها به صورت پرپروكم پر وپرچمها طلايي وبه طرززيبايي از وسط گلها بيرون زده اند. بطوريكه تناقص در رنگ پرچمها و گلبرگها گل را بصورت يكي از زيباترين مينياتورهاي گياهي درآورده است. رعايت بعضي نكات پرورشي مانند هواي به نسبت خنك، نور كم واستفاده از كود بدون نيتروژون باعث بروز برگهاي ابلق ميگردد. به طور كلي اين گياه به دو شكل رشد مي كند:۱-رشد گياه با برگهاي متقارن و مشابه گل رز كه شكل رايج رشد است.
۲-رشد گياه بصورت رونده كه اغلب براي قرار دادن گلدانهاي آويز بسيار مناسب است(چارلز[۳] ،۱۹۸۸ ).
اولين جشنواره بنفشه آفريقايي در ۱۹۴۶ ميلادي در آتلانتا برگزارشد. شهرت اين گياه در حدي است كه امروزه در بسياري از كشورهاي مدرن ميتوان آن را مشاهده كرد. (كامپرز[۴]،۲۰۰۹).
كشت بافت:
كشت بافت تكنيكي است كه امكان توليد گياه در محيط درون شيشهاي را فراهم مي كند. اساس اين تكنيك توتي پوتانسي يا بس تواني(داشتن اطلاعات ژنتيكي هر سلول براي تبديل شدن به يك گياه كامل) است كه بيان مي كند هر سلول گياهي داراي كليه اطلاعات ژنتيكي لازم براي تبديل شدن به يك گياه كامل است. بنابراين كشت سلول، بافت يا اندام، اين امكان را فراهم مي كند كه با كشت يكي از اجزاي فوق سايرقسمتهاي گياه تشكيل شود. اصطلاح كشت بافت گياهي در مورد تمام انواع كشتهاي گياهي استريل كه در اين ويترو انجام مي پذيرند بكار رفته ميشود. اين ويترو، جهت توصيف محيط كشت مصنوعي و استريل شده به كاربرده ميشود. از طرفي اين ويترو براي معرفي شرايط غير استريل طبيعي (شرايط باغچه و مزرعه)مورد استفاده قرار ميگردد.تكنيك كشت بافت گياهي در حال حاضر به عنوان يك ابزار قوي جهت مطالعه مشكلات اساسي و كاربردي بيولوژي گياهي درآمده است. علاوه برآن در سالهاي اخيراين تكنيكها كاربردهاي تجارتي گستردهاي در تكثيرگياهان مختلفي منجمله گياهان زينتي و دارويي و نيز حذف پاتوژنها از گياهان پيدا نموده است. علاقمندي به كشت بافت گياهي و توانايي آن در اصلاح و بهبود سازي گياهان به صورت يك موضوع جهاني در آمده است. افزايش تعداد كشورهاي عضو شركت كننده در موسسه بين المللي كشت بافت گياهي گواهي بر اين ادعا مي باشد. علاوه برآن هيات بيولوژي گياهي موسسه تحقيقات سلولي بين المللي يونسكوآموزش تكنيكهاي كشت بافت گياهي را به عنوان يكي از برنامه هاي اولويت دار خويش معرفي نموده است.
شوري: شوري خاك مشكل جدي در تمام جهان است و به طور قابل توجهي باعث كاهش بهره برداري در زراعت ميشود(داسيلوا[۵] و همكاران، ۲۰۰۸). تخمين زده ميشود بيش از ۸۰۰ ميليون هكتاراز اراضي جهان تحت تاثير شوري واقع شده است(فائو[۶]،۲۰۰۸).وحدود۰.۰۲۰ از زمينهاي شورناشي از سيستمهاي نامناسب آبياري ميباشند(مايك[۷]و همكاران،۲۰۰۶). از آنجايي كه تنش شوري يك تهديد بزرگ زيست محيطي براي كشاورزي محسوب ميشود، لذا درك پاسخهاي پايه فيزيولوژيكي و بيوشيمياي گياهان به تنشها، در افزايش بهره وري كشاورزي امري حياتي است(كايانگ-شينگ وينگ-نينگ[۸]،۲۰۰۹). تنش شوري يكي از مهمترين تنشهاي غير زيستي است و در خاكهاي شور اثرات زيانباري بر بقاء، توليد ماده زنده و بازده محصولات گياهي دارند. فرايندهايي نظير جوانه زني، رشد دانه رستها، رشدرويشي، گلدهي و ميوه دهي شديدا تحت تاثير شوري قرار ميگيرند. شوري از طريق زير منجر به كاهش رشد و صدمه به گياه ميشود:
- استرس اسمزي (كاهش آب قابل دسترس گياه )
- اثر ات سمي يونها (مخصوصا اثر ات نا شي از سديم، كلروسولفات)
- برهم خوردن تعادل و جذب مواد مغذي ضروري
افزايش شوري، بيومس ريشه، برگ و اندامها را كاهش داده و متعاقب آ ن از طول ريشه و فتوسنتزي گياه كاسته ميشود .(سينگ و پرساد[۹] ،۲۰۰۹). البته در هر اندام گياهي، گسترهاي از انواع مختلف سلولها، با سنين متفاوت وجود دارد . لذا عملكردهاي متابوليكي و پاسخهاي متفاوت به محركهاي محيطي مورد انتظار است. گياهاني كه در معرض شوري قرار ميگيرند نه تنها كوچكترند بلكه داراي تغيراتي در پارامترهاي فيزيولوژيكي و بيوشيميا ي نيز هستند(هايلال[۱۰]،۱۹۹۸).
انواع شوري و علل آن : شوري اوليه (طبيعي) شوري اوليه پيامدي از انباشته شدن نمك در خاك ويا آبهاي زيرزميني از طريق فرايندهاي طبيعي در دورههاي طولاني است كه توسط فرايندهاي زير صورت ميگيرد.-فرايند هوازدگي: اين فرايند موجب شكسته شدن سنگها و آزاد شدن انواع نمكهاي محلول، عمدتا كلر و سديم و ديگر نمكها مانند كلسيم و منيزيم و تا حدي كمتر سولفاتها و كربناتها ميشود-رسوب نمك اقيانوسها: توسط عواملي همچون باد، اين نمكها كه عمدتا كلريد سديم است جابجا ميشوند(قاسمي و همكاران،۱۹۹۵) شوري ثانويه (ناشي از فعاليتهاي انساني): يكي از دلايل عمده شوري ثانويه پاكسازي زمين و جايگزيني گياهان يكساله بجاي پوشش گياهي پايا است. در آب و هواي خشك و نيمه خشك آب استفاده شده توسط پوشش گياهي بومي منطقه، در تبادل با بارندگي ساليانه است. ريشه هاي عميق گياهان بومي نشان دهنده پايين بودن سطح سفرههاي آبي ميباشند. پاكسازي و آبياري اين توازن را بر هم ميزند، بطوري كه بارندگي از يك سو و آبياري از سوي ديگر، آب را به ميزاني بيش از نياز گياه فراهم كرده و اين فزوني آب، سفرههاي آب را بالا كشيده و نمكهايي را كه قبلا در قسمتهاي عميق خاك ذخيره شده بودند حركت داده و آنها را تا منطقه ريشه بالا ميآورد. با استفاده گياهان از آب، نمك در خاك باقي مانده لذا در مصارف بعدي، آب موجود در خاك شورتر ميشود. سفرههاي آب همچنان به سمت بالا و نزديك سطح زمين كشيده ميشوند و با تبخير آب، نمكها در سطح زمين باقي مي مانند و اين نمكها ميتوانند وارد جريان آب شده و شوري را افزايش دهند (قاسمي و همكاران،۱۹۹۵).