مقالات
دانلود مقالات

 

عنوان :

اثر آنتي اكسيداني عصاره سبوس برنج در پايدار سازي روغن آفتابگردان

 استاد راهنما:

دكتر حسين جلالي

استاد مشاور:

دكتر رضا اسماعيل زاده كناري

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :
چكيده :
اكسيداسيون روغن ها علاوه بر تغيير ويژگي هاي ارگانولپتيكي ماده غذايي ، ارزش غذايي و عمر نگهداري روغن ها را كاهش مي دهد و به دليل توليد تركيبات نامطلوب در روغن براي سلامتي مصرف كنندگان تاثير سوئي دارند. براي جلوگيري از اكسيداسيون روش هاي متعددي وجود دارد كه يكي از اين موارد افزودن موادي به نام آنتي اكسيدان است. امروزه از آنتي اكسيدان هاي سنتزي همچون TBHQ ،BHT ،BHA و استرهاي گالات به همين منظور استفاده مي شود، اما با توجه به اينكه آنتي اكسيدان هاي سنتزي اثرات نامطلوبي همچون اثر جهش زايي و سرطان در بدن انسان دارند ، به تدريج از ليست آنتي اكسيدان هاي مصرفي حذف مي شوند، لذا تهيه و توليد آنتي اكسيدان هاي طبيعي به عنوان جانشين ضروري مي باشد. در اين تحقيق ابتدا عصاره گيري از سبوس برنج انجام گرفته و تركيبات فنوليك و توكوفرولي موجود در عصاره تعيين گرديده و سپس عصاره در دو غلظت ۴۰۰ PPM و ۸۰۰ PPM به نمونه روغن آفتابگردان بدون آنتي اكسيدان اضافه شده و سپس نمونه هاي روغن آفتابگردان فرموله شده با اين آنتي اكسيدان طبيعي تحت شرايط دمايي ۳۰ درجه سانتي گراد طي ۶۰ روز ذخيره سازي از نظر پايداري اكسايشي توسط پارامتر هاي عدد پراكسيد ، شاخص پايداري اكسايشي ، عدد اسيدي و شاخص رنگ در دماي ذخيره سازي در زمان هاي ۰،۱۵،۳۰،۴۵،۶۰ با نمونه روغن آفتاب گردان حاوي ۱۰۰ PPM آنتي اكسيدان سنتتيك TBHQ مورد مقايسه قرار گرفتند كه نتايج نشان داد غلظت ۸۰۰ PPM عصاره سبوس برنج در پايدارسازي روغن آفتاب گردان طي مدت زمان نگهداري موثرتر از TBHQ و غلظت ۴۰۰ PPM عصاره سبوس برنج عمل نموده است كه به دليل مقادير بالاتر تركيبات فنوليك و توكوفرولهاي موجود درغلظت ۸۰۰PPM عصاره نسبت به غلظت هاي كمتر عصاره مي باشد. در مرحله بعد روغن آفتابگردان حاوي ۸۰۰PPM عصاره با نمونه روغن حاوي ۱۰۰ PPM آنتي اكسيدان سنتتيك TBHQ تحت شرايط دمايي ثابت ۱۸۰ درجه سانتي گراد به مدت ۲۴ ساعت حرارت داده شدند و در فواصل زماني ۴ ساعت (۰،۴،۸،۱۲،۱۶،۲۴)از نظر پارامتر هاي پايداري حرارتي ( عدد اسيدي ، عدد كنژوگه ، شاخص پايداري اكسايشي ، شاخص رنگي ، عدد كربونيل و مقدار كل تركيبات قطبي ) مورد مقايسه قرار گرفتند كه نتايج نشان داد كه عصاره سبوس برنج با غلظت ۸۰۰PPM نسبت به آنتي اكسيدان سنتتيك TBHQ جهت پايداري اكسايشي موثرتر عمل نموده است.
بدين ترتيب مي توان سبوس برنج را به عنوان منبع مناسبي براي آنتي اكسيدان هاي طبيعي معرفي نمود و اين اثر را ناشي از تركيبات توكوفرولي و فنولي موجود در آن دانست.
كلمات كليدي : عصاره سبوس برنج ، روغن آفتابگردان ، پايداري اكسايشي ، تركيبات آنتي اكسيدان.
۱- مقدمه
امروزه روغن­هاي گياهي به دليل آثار مفيدي چون كاهش كلسترول خون بيشتر مورد توجه قرار گرفته و به صورت هاي مختلفي نظير روغن هاي سالادي، پخت و پز و سرخ كردني به رژيم غذايي افراد راه پيدا  مي­ كنند (ماتالگيتو و الخليفه، ۱۹۹۸). با توجه به تنوع زياد منابع روغن­هاي گياهي، صرفا روغن­هاي سويا، نخل، كلزا و آفتابگردان به ترتيب۶/۳۱، ۵/۳۰، ۵/۱۵ و ۶/۸ ميليون تن از مصرف جهاني را به خود اختصاص مي دهند.(استيونسون و همكاران، ۲۰۰۷). روشن است كه منابع مزبور پاسخگوي تقاضاي روز افزون روغن­هاي گياهي براي مصارف خانگي و صنعتي نخواهد بود. از اين رو، نياز به كشف و توسعه منابع جديد روغن­هاي خوراكي همواره احساس مي­گردد. روغن­هاي خوراكي مختلف حائز درجه سير ناشدگي و ساختار اسيد چربي متفاوتي بوده، كيفيت و كميت تركيبات غير تري گليسريدي آنها با هم متفاوت است. تفاوتهاي ساختاري به نوبه خود به تفاوت در ويژگي هاي فيزيكوشيميايي و پايداري اكسايشي آنها منجر مي­گردد.(كمال الدين، ۲۰۰۶). پايداري حرارتي از جمله مهمترين ويژگي هاي    روغن­هاي خوراكي در خصوص مصرف و كاربرد آنها در مواد غذايي و ساير فرآورده هاي تجاري است. (پاركر و همكاران، ۲۰۰۳). بر خلاف روغن­هاي حيواني كه عمدتا اشباع هستند و براحتي با اكسيژن وارد واكنش نمي­شوند، روغن­هاي گياهي كمتر اشباعند و حساسيت بيشتري نسبت به واكنشهاي اكسايشي از خود نشان مي­ دهند (ماتالگيتو و الخليفه، ۱۹۹۸).
اكسيداسيون چربي ها يكي از اصلي ترين عوامل فساد مواد غذايي و تخريب رنگ، طعم، بافت، ارزش تغذيه اي و افزايش خطر سلامتي و ضايعات اقتصادي است.( هالي ول ،گوتريدج، ۱۹۹۹)
مطالعات نشان مي دهد كه دليل محافظت آنتي اكسيدان ها از چربي ها احتمالا به خاطر توانايي اين تركيبات در گيرندگي راديكال هاي آزاد است. در حقيقت آنتي اكسيدان ها به وسيله واكنش با راديكال هاي آزاد قبل از آنكه آنها با اسيدهاي چرب واكنش دهند يا به وسيله واكنش دادن با فلزات از اكسيداسيون ممانعت مي كنند .( چنگ و همكاران،۲۰۰۳)
به دلايل ذكر شده بيش از ۵۰ سال است كه آنتي اكسيدان هاي سنتزي براي حفظ مواد غذايي بخصوص روغن ها و چربي ها در برابر اكسايش استفاده مي شوند.(ايروندي و همكاران،۲۰۰۰)رايج­ترين آنتي اكسيدان­هاي مورد استفاده در صنايع غذايي BHA (بوتيليد هيدروكسي آنيزول)، BHT (بوتيليد هيدروكسي تولوئن) و TBHQ (ترشيو بوتيل هيدروكينون) مي باشند.(ايتو،فوكوشيماو همكاران،۲۰۰۰).اين تركيبات ارزان قيمت بوده و به خوبي در روغن حل مي شوند و مدت زمان نگهداري مواد غذايي را افزايش مي دهند.اما استفاده از اين آنتي اكسيدان هاي سنتزي بدليل سميت آنها و گزارشاتي مبني بر سرطان زايي و اثر بر فعاليت هاي آنزيمي كبد محدود شده است (مهدوي،دشپنده،۱۹۹۵)
همچنين اين آنتي اكسيدان ها ممكن است باعث ايجاد تومور و پيشرفت فعاليت هاي تومورهاي بدن شوند (بوتروك و همكاران،۲۰۰۰). بنابر اين در سال هاي اخير تلاش براي شناخت آنتي اكسيدان هاي طبيعي با منشا گياهي افزايش يافته است.(زينول و همكاران،۲۰۰۳).آنتي اكسيدان هاي طبيعي علاوه بر داشتن خصوصيات آنتي اكسيداني مي­توانند در كاهش سرطان ها، بيماري هاي قلبي و ساير مشكلات حادي كه با پيري در ارتباط هستند تاثير داشته باشند.(هنري و همكاران،۲۰۰۰)
۱-۲- روغن آفتابگردان
روغن آفتابگردان يكي از سالم­ترين روغن­هاي نباتي بوده و از نظر كاربرد علمي نيز براي مصارف متعدد مناسب است. براي استفاده در سس­هاي سالاد، محصولات نانوايي، طباخي و سرخ كردن است. نقطه دود روغن در حدود ۲۳۲/۲ درجه سانتي­گراد بوده (بالاتر از ساير روغن هاي مشابه) و اين يكي از محاسن اين روغن براي كاربرد در سرخ كردن مواد غذايي است (مالك، ۱۳۷۹).
روغن آفتابگردان اسيدهاي چرب ضروري بدن را فراهم مي­ كند كه پيش ماده هورمون­هاي مهم از جمله پروستاگلاندين­ها مي­باشد و همچنين در كنترل بسياري از عوامل فيزولوژيكي مانند فشار خون، سطح كلسترول و دستگاه تناسلي نقش دارد.(والسيويك و همكاران، ۱۹۹۷).
رنگ روغن آن زرد روشن و داراي ويتامين­هاي متعدد و ارزش غذايي فراوان است (اداره كل آمار و اطلاعات وزارت كشاورزي۱۳۷۶.( روغن آفتابگردان بعلت رنگ روشن، طعم شيرين، نقطه دود بالا، پايداري و فقدان بوي نامطبوع از بهترين روغن­ها جهت تهيه مارگارين محسوب مي­شود و در آشپزي روغن مناسبي است.) خواجه پور ۱۳۷۳ ، كوچكي ۱۳۶۸)
در روغن آفتابگردان حدود ۱۵ درصد اسيدهاي چرب اشباع شده و ۸۵ درصد غير اشباع هستند. اسيدهاي چرب غيراشباع آن شامل اسيدهاي چرب داراي يك پيوند غيراشباع (اولئيك) است كه هر دو براي سلامتي مفيد و در كاهش مقدار كلسترول خون موثرند. چون مقدار اسيد لينولنيك (سه اتصال دو گانه) موجود در روغن آفتابگردان كم و در حدود ۵/۰ درصد است اين روغن در مقايسه با روغن هاي داراي اسيد لينولنيك زياد نظير سويا، عمر نگهداري بيشتري داشته و براي بهبود پايداري نيازي به هيدروژناسيون قسمتي روغن نبوده، ولي براي تهيه محصولاتي نظير مارگارين و شورتنينگ (روغن نباتي جامد هيدروژنه) روغن تا حد مورد نياز هيدروژنه مي­شود (مالك، ۱۳۷۹).
بزرگترين كشورهاي توليد كننده آفتابگردان در دنيا به ترتيب آرژانتين، روسيه، اكراين، فرانسه، آمريكا و هندوستان هستند (اداره كل آمار و اطلاعات وزارت كشاورزي۱۳۷۶). بيشترين سطح زير كشت مربوط به روسيه با ۴۱۲۷ هزار هكتار و كمترين ۱۰۰۰ هكتار مربوط به مكزيك مي­باشد.
بالاترين ميزان عملكرد مربوط به كشور ايتاليا با ۲۴۷۸ كيلوگرم در هكتار و بيشترين مجموع توليد آرژانتين با ۵۵۲۰ هزار تن گزارش شده است.
۱-۳- بيان مسأله
اكسيداسيون روغن­ها علاوه بر تغيير ويژگي­هاي ارگانولپتيكي ماده غذايي، ارزش غذايي و عمر نگهداري روغن­ها را كاهش مي­دهد و به دليل توليد تركيبات نامطلوب در روغن براي سلامتي مصرف­ كنندگان تاثير سوئي دارند. از اين­رو پايدارسازي روغن­ها تحت شرايط حرارتي و ذخيره­سازي اجتناب ناپذير است (آدم و همكاران ،۲۰۰۲).روش­هاي مختلفي براي پايدارسازي روغن كاربرد دارد كه يكي از مهم­ترين روش­ها استفاده از آنتي­اكسيدان­ها است. عليرغم اين­كه آنتي­اكسيدان­هاي سنتتيك طي فرآيند‏ هاي حرارتي و شرايط ذخيره­سازي موثر عمل مي­ كنند اما استفاده نمودن از اين آنتي­اكسيدان­ها از جهت امنيت مواد غذايي و سمي بودن بحث برانگيز است.

امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۸:۳۰:۴۳ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : ---
دیروز : ---
افراد آنلاین : 7
همه : ---
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب

سئو کار حرفه ای / خرید پیج اینستاگرام / باربری / دانلود نرم افزار اندروید  / شرکت خدمات نظافتی در مشهد / شرکت نظافت منزل و راه پله در مشهد / شرکت نظافت راه پله در مشهد / شرکت نظافت منزل در مشهد  /سایت ایرونی  / بازی اندروید  /  خدمات گرافیک آریا گستر  / فروش پیج آماده آریا گستر / نیازمندی های نظافتی / وکیل در مشهد / ارز دیجیتال / نیازمندی های قالیشویی / مبل شویی / املاک شمال  / آرد واحد تهران / فیزیوتراپی سیناطب / sell Instagram account safely / نیازمندی های گردشگری / نیازمندی های سالن زیبایی