مقالات
دانلود مقالات

 

دانشگاه آزاد اسلامي

واحد دامغان

دانشكده علوم پايه

پايان نامه براي دريافت درجه كارشناسي ارشد «M.Sc»

رشته: زيست شناسي

گرايش: ميكروب شناسي

عنوان:

جداسازي و شناسائي اندوفيت­هاي گياهان داروئي بابونه نعناع فلفلي مارچوبه بومي استان گلستان و تاثير آنها در گياهان

استاد راهنما:

دكتر محمد حسين ارزانش

استاد مشاور:

دكتر رضا نظام زاده

تكه هايي از متن به عنوان نمونه :

 

عنوان صفحه
چكيده ۱
مقدمه ۲
اهميت و ضرورت تحقيق ۳
اهداف تحقيق ۳
فصل اول- كليات  
۱-۱-اندوفيت ۴
۱-۱-۱- مقدمه ۴
۱-۱-۲- اكولوژي باكتري هاي اندوفيت ۵
۱-۲-۳- منشاء باكتري هاي اندوفيت ۵
۱-۱-۴- نحوه ي ورود باكتري هاي اندوفيت به درون بافت هاي گياهي. ۸
۱-۱-۵- حركت باكتري هاي اندوفيت در بافت هاي گياهي. ۱۰
۱-۱-۶ – محل استقرار باكتري هاي اندوفيت ۱۱
۱-۱-۷ – تراكم جمعيت باكتري هاي اندوفيت ۱۲
۱-۱-۷-۱- فاكتورهاي زنده ۱۳
۱-۱-۷-۱-۱- ميكروارگانيسم هاي همراه با گياه ۱۳
۱-۱-۷-۱-۱-۱- باكتري ها و قارچ ها ۱۳
۱-۱-۷-۱-۱-۲- ويروس ها. ۱۳
۱-۱-۷-۱-۱-۳- نماتد ها. ۱۳
۱-۱-۷-۱-۲- ژنوتيپ گياه. ۱۴
۱-۱-۷-۲- فاكتورهاي غير زنده ۱۴
۱-۱-۸- اثرات مفيد باكتري هاي اندوفيت گياهي. ۱۵
۱-۱-۸-۱- افزايش رشد گياه ۱۵
۱-۱-۸-۲- كنترل بيولوژيكي بيمارگرهاي گياهي ۱۷
۱-۱-۸-۳- استفاده ازاندوفيت ها در مهندسي ژنتيك ۱۷
۱-۱-۸-۴- افزايش توليد مواد دارويي توسط گياه ۱۷
۱-۱-۹- نحوه ي استفاده از باكتري هاي اندوفيت ۱۸
۱-۲- نعناع فلفلي ۱۸
۱-۲-۱- تركيبات. ۱۹
۱-۲-۲- خاستگاه و پراكنش ۱۹
۱-۲-۳- استفاده هاي دارويي ۱۹
۱-۳- مارچوبه. ۱۹
۱-۳-۱- خاستگاه و پراكنش ۲۰
۱-۳-۲- استفاده هاي دارويي ۲۰
۱-۴- بابونه. ۲۰
۱-۴-۱- تركيبات شيميايي ۲۰
۱-۴-۲- خواص دارويي و درماني ۲۰
۱-۵- باسيلوس ۲۱
۱-۵-۱- مقدمه ۲۱
۱-۵-۲- باسيلوس هاي خاك و ويژگي آنها ۲۴
۱-۵-۳- رنگ آميزي گرم براي تشخيص باسيلوس ها ۲۴
۱-۶- قارچ ها ۲۴
۱-۶-۱- معرفي كلي ماهيت قارچ ها ۲۴
۱-۶-۲- اهميت باليني قارچ ها. ۲۵
۱-۶-۳- بيماري زايي قارچ ها. ۲۶
۱-۶-۳-۱- كنترل بيماري هاي قارچي ۲۶
۱-۶-۴- معرفي قارچ هاي مورد آزمايش ۲۶
۱-۶-۴-۱- آسپرژيلوس هاي بيماري زا ۲۶
۱-۶-۴-۲- فوزاريوم. ۲۷
۱-۶-۴-۳- آلترناريا. ۲۷
۱-۶-۴-۴- موكور. ۲۸
فصل دوم : مروري برمطالعات گذشته  
فصل سوم : مواد و روش ها  
۳-۱- تجهيزات و دستگاه ها ۳۳
۳-۲- انواع و تركيبات محيط كشت هاي مورد استفاده. ۳۴
۳-۳- نوع مطالعه و روش نمونه گيري ۳۴
۳-۴- وسايل نمونه يري. ۳۴
۳-۵- وسايل آزمايشگاهي ۳۴
۳-۶- انتخاب محيط كشت غربالگري ۳۴
۳-۷- جداسازي باكتري هاي اندوفيت از ريشه گياهان دارويي. ۳۵
۳-۷-۱- خالص سازي كشت هاي باكتريايي. ۳۵
۳-۸- شناسايي مقدماتي جنس و گونه ي جدايه هاي باكتريايي ۳۴
۳-۸-۱- بررسي توانايي رشد در غلظت هاي مختلف Nacl ۳۶
۳-۸-۲- بررسي فعاليت آنزيمي. ۳۶
۳-۸-۲-۱- فعاليت اوره آزي. ۳۶
۳-۸-۳- بررسي فعاليت تجزيه اي. ۳۶
۳-۸-۳-۱- تجزيه نشاسته. ۳۶
۳-۹- شناسايي تكميلي(شناسايي مولكولي با روش ريبوتايپينگ) ۳۷
۳-۹-۱- شرايط PCR ۳۸
۳-۹-۲- تعيين توالي DNA. ۳۹
۳-۱۰- آزمون بازدارندگي رشد عوامل بيماري زاي گياهي ۳۹
۳-۱۰-۱- تهيه سوسپانسيون باكتري ها. ۳۹
۳-۱۱- اثر تلقيح باكتري هاي اندوفيت روي پارامتر رويشي گياه ۴۰
۳-۱۱-۱- مرحله كاشت ۴۰
۳-۱۱-۲- مرحله داشت و تنك كردن. ۴۱
۳-۱۲- اندازه گيري طولي گياه ۴۱
فصل چهارم : نتايج  
۴-۱- جداسازي باكتري هاي اندوفيت از ريشه گياهان دارويي. ۴۲
۴-۲- نتايج تست هاي بيو شيميايي. ۴۴
۴-۳- تعيين توالي محصولات نهايي PCR. ۴۵
۴-۳-۱- نتايج حاصل از سكوئنسينگ ژن ۱۶ s rDNA باكتري ۴۵
۴-۴- نتايج آنتاگونيسمي بدست آمده از سويه هاي باسيلوس عليه قارچ هاي مورد آزمايش ۵۸
۴-۴-۱- نتايج اثر ضد قارچي عليه آسپرژيلوس نايجر ۵۹
۴-۴-۲- نتايج اثر ضد قارچي عليه فوزاريوم اكسيپوروم. ۶۰
۴-۴-۳- نتايج اثر ضد فارچي عليه آلترناريا آلترناتا. ۶۲
۴-۴-۴- نتايج اثر ضد قارچي عليه موكور. ۶۳
۴-۵- نتايج اندازه گيري رشد طولي گياه. ۶۵
۴-۵-۱- نتايج اندازه گيري رشد طولي در گياه مارچوبه. ۶۶
۴-۵-۲- نتايج اندازه گيري رشد طولي در گياه نعناع فلفلي ۶۷
منابع. ۷۲

چكيده

اندوفيت ها ميكروارگانيسم هايي اند كه حداقل بخشي از زندگي خود را در گياه به سر مي برند. آنها از گياه سود مي برند و از مواد مغذي گياه استفاده مي كند و گياه نيز به نوبه ي خود با كاهش استرس وافزايش رشد از اين تعامل سود مي برد. در گذشته تصور مي شد كه باكتري هاي اندوفيت باعث بيماري زايي خفيفي در گياهان مي شوند اما تحقيقات اخير ثابت نمود كه اين دسته از باكتري ها قادر هستند رشد گياه را بهبود بخشيده و سبب افزايش مقاومت عليه بيمارگرهاي گياهي شوند. در اين مطالعه به جداسازي اندوفيت هاي سه گياه داروئي به نام هاي نعناع فلفلي، بابونه و مارچوبه پرداخته شد كه نمونه گياهان از سه منطقه استان گلستان جمع آوري شد. نتايج حاصل از شناسايي، سويه هاي جدا شده را در جنس باسيلوس قرار داد. شش باكتري اندوفيت (هر گياه دو اندوفيت) جداشد. اندوفيت هاي جدا شده از نظر پتانسيل ضد قارچي عليه چهار قارچ بنام فوزاريوم اكسي پوروم، آسپرژيلوس نايجر، آلترناريا آلترناتا و موكور مورد مطالعه قرار گرفتندكه همگي آنها اثر ضد قارچي نشان دادند. در بين آنها اندوفيت هاي موجود در نعناع فلفلي بيشترين اثرضد قارچي را روي عوامل بيماري زاي گياهي نشان داد. همين طور اثر آنها در رشد گياه نيز بررسي شد كه آزمايشات نتايج قابل قبولي از اثرمثبت آنها در رشد گياه را نشان داد.

كلمات كليدي: گياهان دارويي، اندوفيت، آنتاگونيسمي، باسيلوس

مقدمه

حضور و استقرار باكتري هاي غير بيماري زا در بافت هاي گياهي به سال ۱۹۲۶ و به تئوري پروتي[۱] بر مي گردد. بعد از سال ۱۹۴۰ تاكنون گزارشات زيادي در ارتباط با باكتري هاي اندوفيت بومي در بافت هاي مختلف گياهي وجود دارد(هالمن و همكاران ۱۹۹۷)[۲].

در گذشته تصور مي شد كه باكتري هاي اندوفيت باعث بيماري زايي خفيفي در گياهان مي شوند اما تحقيقات اخير ثابت نمود كه اين دسته از باكتري ها قادرهستند رشد گياه را بهبود بخشيده و سبب افزايش مقاومت عليه بيمارگرهاي گياهي شوند(هالمن و همكاران ۱۹۹۷).

از نظر تكاملي به نظر مي رسد كه باكتري هاي اندوفيت حد واسط باكتري هاي ساپروفيت و باكتري هاي بيمارگر گياهي بوده و آنها ساپروفيت هايي اند كه توانسته اند خود را در پناهگاهي حفظ نمايند و بدون اينكه ميزبان خود را از بين ببرند از مواد موجود در گياه براي رشد و تكثير خود استفاده نمايند. فسيل ها ارتباط بين گياهان و اندوفيت ها را نشان مي دهند، در نتيجه اندوفيت ها نقش مهم و دراز مدتي را در تكامل حيات بر روي زمين بر عهده داشتند.

(هالمن و همكاران ۱۹۹۷).

اندوفيت ها درون گياه حضور دارند و بيش از ۱۲۰ سال است كه شناخته شده اند. بعد ها آنها را به عنوان ميكروارگانيسم هايي كه مي توان آنها را از سطح سترون گياه جدا نمود شناختند و در علم زراعت نيز اين مفهوم بيشتر باكتري هايي را در بر مي گيرد كه مي توانند از سطح سترون بافت جدا شوند و به طور آشكار به گياه ميزبان آسيب نمي رسانند.

اغلب اين باكتري ها از خاك منشاء مي گيرند و بايد ابتدا در گياه كلنيزه شوند كه اين كلنيزاسيون عمدتا از طريق ترك، زخم، آسيب ريشه صورت مي گيرد كه به اين مناطق اصطلاحا”نقطه داغ[۳] مي گويند.

بعد از كلنيزاسيون و ورود باكتري ها به گياه به سرعت در فضاي بين سلولي در ريشه گسترش يافته و سپس سيستم هاي ژنتيك اختصاصي بين باكتري و گياه فعال مي شود.

اندوفيت ها در گياه از فرآيندهاي سلولي استفاده كرده و از طريق قشر مغز به ساير بافت ها گسترش مي يابند كه در اين فرآيند آنزيم هايي نظير اندوگلوكاناميس و اندوپلي گالاكتورونيداس را مي توان نام برد در اين زمان اندوفيت ها مي توانند به سرعت در گياه تكثير يابند و تعداد خود را افزايش دهند. اين باكتري ها قادر به تنظيم سطح اتيلن در گياه اند و اين عمل را ازدو طريق ،شكستن ACC و يا مهار ACC سنتتاز انجام مي دهند.

همان طور كه جانوران و انسان ها به طور معمول با ميكرو ارگانيسم هاي متنوعي در ارتباط اند و ميكروارگانيسم ها در توسعه و تحريك سيستم ايمني نقش مهمي را ايفا مي كنند به طور مشابه باكتري هاي گياهي يا اندوفيت ها نيز در تحريك واكنش هاي دفاعي در گياه نقش دارند و باعث رشد بهتر گياه از طريق تثبيت نيتروژن، افزايش مواد معدني در دسترس، توليد ۲و۳ بوتان دي ال، استوئين كه مسئول ارتقاء گياه اند مي شوند.

اين باكتري ها با توليد مواد ضد ميكروبي مانند ترپونوئيد، فلاوونوئيد، ايزوفلاوونوئيد در گياه باعث مقاومت گياه در برابر عامل ميكروبي بيماري زا در آن مي شوند.

با توجه به موقعيت جغرافيايي استان گلستان باكتري هاي بيشماري مي توان از خاك اين منطقه جدا نمود كه برخي از آنها به صورت اندوفيت مي باشند. با توجه به اينكه در مناطق شمالي بيشتر منطقه قابل كشت مي باشد و از طرفي اين باكتري ها نقش بسيار مهمي را در رشد گياه و كنترل عوامل بيماري زا در گياهان ايفا مي كنند كمك بسيار بزرگي مي تواند در بخش كشاورزي باشد. البته با توجه به اينكه در ايران كمتر به اين مسئله پرداخته شده است پس مطالعه روي اين موضوع مي تواند بسيار حائز اهميت باشد.

اهميت و ضرورت تحقيق

  1. عدم اطلاعات قبلي در زمينه جداسازي و شناسائي باكتري هاي اندوفيت از گياهان داروئي در استان
  2. بررسي خاصيت ضد ميكروبي جدايه هاي باكتريايي اندوفيت هاي جدا شده از گياهان در برابر پاتوژن هاي قارچي
  3. بررسي افزايش توان رشدي در گياهان حاوي اندوفيت ها در مقابل گياهان فاقد اندوفيت ها و استفاده از آنها به جاي كود هاي شيميايي

اهداف تحقيق :

  1. اندوفيت هاي ۳ گياه داروئي به نام هاي نعناع فلفلي، مارچوبه و بابونه جداسازي و شناسائي شدند.

۲.اثرات ضد قارچي اندوفيت هاي جداشده بررسي شدند.

۳.توانائي اندوفيت هاي جدا شده روي افزايش رشد گياه بررسي شد.

فصل اول

كليات

۱-۱- اندوفيت

۱-۱-۱- مقدمه

         حضور و استقرار باكتري هاي غيربيماري زا در بافت هاي گياهي به سال ۱۹۲۶ و به تئوري پروتي[۴] برمي گردد.

بعدازسال ۱۹۴۰ تاكنون گزارشات زيادي درارتباط با باكتري هاي اندوفيت به عنوان عوامل بيماري زايي خفيف درگياهان وجود دارد، اما تحقيقات اخيرثابت نمودكه اين دسته از باكتري قادرهستند رشد گياه را بهبود بخشيده وسبب افزايش مقاومت عليه بيمارگرهاي گياهي شوند. باكتري هاي اندوفيت دراكثر گونه هاي گياهي حضور دارند.

از نظر تكاملي باكتري هاي اندوفيت حد واسط باكتري هاي ساپروفيت و باكتري هاي بيمارگر گياهي بوده و در واقع ساپروفيتي اند كه به سمت بيمارگري تكامل يافته اند و در واقع اندوفيت ها از بيمارگرهاي گياهي تكامل يافته تر بوده و توانسته اند خود را در پناهگاهي حفظ نمايند، بدون آنكه ميزبان خود را از بين ببرنداز مواد موجود در گياه براي رشد و تكثير خوداستفاده مي نمايند(هالمن و همكاران ۱۹۹۷).

اين ميكروارگانيسم هادر قرن نوزدهم شناخته شده اند ولي بررسي قابل توجهي روي آنها صورت نگرفت. اندوفيت ها ميكروارگانيسم هايي اند كه حداقل يك مرحله از چرخه ي زندگي خود را درون گياهان سپري مي كنند. تعاريف مختلفي براي اندوفيت وجود دارد:

كادو[۵] عنوان مي كند كه اندوفيت هاي باكتريايي در بافت هاي زنده گياهي ساكن اند، بدون آنكه به گياه صدمه اي بزنند.

كوئيزيل[۶] عنوان مي كند كه اندوفيت ها قادراند همزيستي داخلي با گياه برقرار نموده و يك محيط سودمند اكولوژيكي را به واسطه حضور اندونيت ايجاد كنند كه گياه به واسطه ي آن تنش هاي محيطي را تحمل نموده يا سبب بهبودافزايش رشد گياه شوند.

ويلسون[۷] عنوان مي كند باكتري هاي اندوفيت بافت هاي غير زنده ي گياه را مورد تهاجم قرار داده ولي علائمي از بيماري را در گياه ايجاد نمي كند(هالمن و همكاران ۱۹۹۷).

باكتري هاي اندوفيت باكتري هايي اند با منشا محيط اطراف ريشه (خاك) كه حداقل بخشي از چرخه ي زندگي خود را در گياه به سر مي برند و توانسته اند خود را در پناهگاهي حفظ نمايند بدون آنكه به ميزبان خود آسيب بزننداز مواد موجود در گياه براي رشد و تكثير خود استفاده مي كنند و در تعامل باعث افزايش رشد و تحمل تنش هاي محيطي براي گياه مي شوند.(پابلو و همكاران ۲۰۰۸)[۸].

۱-۱-۲- اكولوژي باكتري هاي اندوفيت

اندوفيت بودن يك مزيت اكولوژيكي است كه بعضي از باكتري ها قادراند بافت هاي دروني گياه را كلنيزه نمايند اين در حالي است كه تعدادي از باكتري ها قادراند گياه را فقط به صورت      اپي فيت كلنيزه نمايند.

محيط داخلي گياه يك محيط حفاظت شده و يكنواختي را براي ميكروارگانيسم ها فراهم مي كند. عواملي مثل درجه حرارت، اشعه ماوراء بنفش و رقابت هاي ميكروبي از جمله عواملي اند كه بقاء طولاني مدت باكتري ها را محدود مي سازند. استقرار و بقاء يك جمعيت باكتريايي درون بافت گياه تحت تاثير عوامل قرار مي گيردكه سلامتي گياه را نيزتحت تاثير قرار مي دهند(هالمن و همكاران ۱۹۹۷)[۹].

تعامل بين گياه واندوفيت مستلزم آن است كه هر دو بتوانند موانع فيزيكي و شيميايي را كه بر سر راه دارند با موفقيت پشت سر نهند تا اين ارتباط شكل گيرد(پابلو و همكاران ۲۰۰۸).

۱-۱-۳- منشاء باكتري هاي اندوفيت

بيشترين پرسش هايي كه در ارتباط با باكتري هاي اندوفيتي مطرح است اين است كه منشا باكتري هاي اندوفيتي از كجاست و چگونه وارد گياه مي شوند؟(هالمن و همكاران ۱۹۹۷)

شروع با اين فرض است كه اندوفيت ازخاكي كه گياه ميزبان در حال رشداست سرچشمه مي گيرد و فاكتورهاي خاك كلنيزه شدن باكتري در گياه را مشخص مي كند(پابلو و همكاران ۲۰۰۸).

در واقع باكتري هاي اپي فيت، فيلوسفر و ريزوسفر به عنوان منبع باكتري هاي اندوفيت ذكر شوند. تبادل جمعيتي بين جمعيت هاي باكتريايي خارج و داخل گياه از طريق روزنه ها صورت مي گيرد. بنابراين باكتري هايي وجود دارندكه قادراند به هر دوصورت اپي فيت و اندوفيت گياه را كلنيزه كنند(هالمن و همكاران ۱۹۹۷)[۱۰].

فاكتورهايي نظير ژنوتيپ گياه، مرحله رشد، وضعيت فيزيولوژيكي، نوع بافت گياهي، شرايط محيطي (منظورخاك) وشيوه هاي كشاورزي اغلب تعيين كننده ي كلنيزاسيون اندوفيت ها و جامعه اندوسفري مي باشند. علاوه براين موارد صفات ذاتي باكتريايي نيز در كلنيزاسيون و تنوع اندوفيتي نقش مهمي را بازي مي كند.

به عنوان مثال ديده شده كه نسبت باكتري هايي كه حركت سوارمينگ دارند واز داخل ريشه ي گياه گندم جدا شدند پنج برابر بيشتراز تعداد آنها در ريزوسفر خاك بوده و اين نشان مي دهد كه باكتري هايي كه حركت سوارمينگ داشتند با حركت خود از طريق كموتاكسي جذب ريشه شده و موفق به تشكيل ميكروكلني شدند(پابلو و همكاران ۲۰۰۸)[۱۱].

در مطالعات ميكروسكوپ الكتروني بذر برنج مشاهده شد كه جمعيت پاييني از باكتري هاي اندوفيت در محل هاي حفاظت شده اي در پوشش بذر، پوسته هاي بذري، بافت هاي جنيني حضور دارند، باكتري هاي اندوفيت اين مكان ها را از ميان شكاف هاي ريزي كه در پوشش هاي بذر وجود دارد كلنيزه مي كنند.

زمان جوانه زني بذر، باكتري ريشه را كلنيزه نمود و در استيل ريشه بالاترين تمركز را دارد. در تيمار بذري باباكتري اندوفيت، راديكال هاي ريشه كه تازه از پوشش بذري خارج شوند كلنيزه مي شوند. كلنيزه شدن بافت توسط اندوفيت ها، مهاجرت باكتري ها از ميان شكاف هاي تشكيل شده، در اثر جوانه زني بذر شروع شده و وارد اندوسپرم مي شود وبدين صورت در

امتیاز:
بازدید:
برچسب: ،
موضوع:
[ ۱۱ فروردين ۱۳۹۹ ] [ ۰۱:۲۵:۵۶ ] [ حميدي ] [ نظرات (0) ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : ---
دیروز : ---
افراد آنلاین : 8
همه : ---
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب

سئو کار حرفه ای / خرید پیج اینستاگرام / باربری / دانلود نرم افزار اندروید  / شرکت خدمات نظافتی در مشهد / شرکت نظافت منزل و راه پله در مشهد / شرکت نظافت راه پله در مشهد / شرکت نظافت منزل در مشهد  /سایت ایرونی  / بازی اندروید  /  خدمات گرافیک آریا گستر  / فروش پیج آماده آریا گستر / نیازمندی های نظافتی / وکیل در مشهد / ارز دیجیتال / نیازمندی های قالیشویی / مبل شویی / املاک شمال  / آرد واحد تهران / فیزیوتراپی سیناطب / sell Instagram account safely / نیازمندی های گردشگری / نیازمندی های سالن زیبایی