پايان نامه براي دريافت درجه كارشناسي ارشد در رشته مهندسي كشاورزي، علوم و صنايع غذايي گرايش تكنولوژي مواد غذايي
عنوان
بررسي تاثير حلالهاي مختلف بر استخراج تركيبات فنوليك از گياه زولنگ و مقايسه فعاليت آنتي اكسيداني عصاره هاي حاصل
استاد راهنما
دكتر عليرضا صادقي ماهونك
استاد مشاور
دكتر مرضيه بلندي
تكه هايي از متن به عنوان نمونه :
فهرست
عنوان
چكيده .۱.
فصل اول: مقدمه وكليات
1- مقدمه وكليات۳.
۱-۱- اهميت گياهان دارويي. ۳.
۱-۲- گياه شناسي زولنگ. ۵.
۱-۳- كاربرد گونههاي مختلف ارنجيوم ۸.
۱-۴- آنتياكسيدانها. ۱۰.
۱-۵- تقسيم بندي كلي آنتياكسيدانها. ۱۳.
۱-۶- آنتياكسيدانهاي مورد استفاده در مواد غذايي. ۱۳.
1-6-1- آنتياكسيدانهاي سنتزي. ۱۳.
۱-۶-۲- آنتي اكسيدان هاي طبيعي ۱۵.
۱-۶-۲-۱- تركيبات فنولي ۱۶.
۱-۶-۲-۲- كاروتنوئيدها ۲۰.
۱-۶-۲-۳- اسيد آسكوربيك (ويتامين C) 21.
1-6-2-4- توكوفرولها و توكوتريانولها. ۲۲.
۱-۶-۲-۵- تاننها. ۲۲.
۱-۶-۲-۶- آنزيمهاي آنتياكسيداني. ۲۳.
۱-۶-۲-۷- اسيد ليپوئيك و گلوتاتيونها ۲۳.
۱-۷- فرضيه ها. ۲۴.
۱-۸- اهداف ۲۴.
فصل دوم: مرور منابع
۲- مروري بر تحقيقات انجام شده. ۲۶.
۲-۱- استخراج تركيبات فنولي از منابع گياهي ۲۶. 2-2-ارزيابي فعاليت آنتياكسيداني تركيبات فنولي ۳۰.
فهرست
عنوان صفحه
فصل سوم: مواد و روشها
3- مواد و روشها ۳۶.
3-1- مواد و دستگاهها. ۳۶.
۳-۱-۱- مواد اوليه ۳۶.
3-1-2- مواد شيميايي ۳۶.
۳-۱-۳-دستگاهها و لوازم مصرفي ۳۷.
۳-۲- آزمونهاي شيميايي. ۳۸
۳-۲-۱- اندازه گيري رطوبت ۳۸
۳-۲-۲- اندازه گيري خاكستر ۳۹.
۳-۲-۳- اندازه گيري فيبرخام. ۳۹
۳-۲-۴- اندازه گيري پروتئين. ۴۰
۳-۲-۵-اندازه گيري چربي ۴۱
۳-۳- استخراج عصاره گياه به روش سنتي (غرقابي). ۴۱
۳-۴- اندازه گيري تركيبات فيتوشيميايي. ۴۲
۳-۴-۱- اندازه گيري محتواي كلروفيل و كاروتنوئيد كل. ۴۲
۳-۴-۲- اندازه گيري تركيبات فنولي كل. ۴۳
۳-۴-۳- اندازهگيري تركيبات فلاونوئيدي كل. ۴۴
۳-۴-۴- محاسبه بازده استخراج. ۴۴
۳-۵- ارزيابي فعاليت آنتياكسيداني ۴۴
۳-۵-۱- ارزيابي فعاليت مهار راديكال آزاد DPPH 44
3-5-2- ارزيابي فعاليت آنتياكسيداني عصارهها به روش ظرفيت آنتياكسيداني كل. ۴۵
۳-۵-۳- ارزيابي فعاليت آنتياكسيداني عصارهها به روش قدرت احياءكنندگي ۴۶
۳-۶- تجزيه و تحليل آماري ۴۷
فصل چهارم: نتايج و بحث
۴- نتايج و بحث. ۴۹
۴-۱- تركيبات شيميايي ۴۹
فهرست
عنوان صفحه
۴-۲- مقدار كل تركيبات كلروفيل، كاروتنوئيد . ۴۹
۴-۳- مقدار كل تركيبات فنولي. ۵۰
۴-۴- مقدار كل تركيبات فلاونوئيدي ۵۷
۴-۵- ارزيابي فعاليت ضدراديكالي، آنتياكسيداني و قدرت احياءكنندگي عصارههاي زولنگ. ۵۹
۴-۵-۱- توانائي مهار راديكالهاي DPPH. 59
4-5-2- ظرفيت آنتي اكسيداني كل ۶۶
۴-۵-۳- قدرت احياءكنندگي. ۷۱
فصل پنجم: نتيجه گيري كلي و پيشنهادات
۵- نتيجه گيري كلي و پيشنهادات ۷۸
۵-۱- نتيجه گيري كلي ۷۸
۵-۲- پيشنهادات ۷۹
۵-۲-۱- پيشنهادات پژوهشي و اجرايي ۷۹
فهرست منابع ۸۱
چكيده انگليسي ۹۱
چكيده
زولنگ سبزي خوراكي از خانواده آپياسه و جنس ارنجيوم است كه در نواحي جنگلي شمال كشور به وفور يافت ميشود. هدف از اين پژوهش، بهينهسازي استخراج تركيبات فنولي كل از سبزي محلي زولنگ به روش استخراج غرقابي با سه حلال مختلف (استون، متانول و اتانول)، در دو غلظت متفاوت (۵۰ درصد و ۸۰ درصد)، در دو سطح دمايي (۲۵ و ۵۰ درجه سانتيگراد) و در طي زمان ۲۴ ساعت بود. مقدار فنول كل عصارهها توسط روش فولين سيوكالتو سنجش و بر اساس ميليگرم گاليك اسيد بر گرم عصاره بيان گرديد. بيشترين ميزان فنول كل در كليه عصارهها، در غلظت ۸۰ درصد و دماي ۲۵ درجه سانتيگراد استخراج گرديد كه ميزان فنول كل عصارههاي استوني، اتانولي و متانولي به ترتيب ۸۰/۲۳، ۸۵/۲۵و۳۶/۲۶ ميليگرم گاليك اسيد بر گرم عصاره بود(۰۵/۰ > P). در شرايط بهينه استخراج، ميزان فلاونوئيد كل عصارهها نيز به ترتيب ۷۷/۱۲، ۱۷/۱۳ و ۷۳/۱۷ ميليگرم كوئرستين بر گرم عصاره اندازه گيري شد. سپس فعاليت آنتياكسيداني عصارههاي فنولي مختلف و نيز آنتياكسيدان سنتزي BHT با آزمون هاي مهار راديكالهاي آزاد DPPH، ظرفيت آنتياكسيداني كل و قدرت احياءكنندگي مورد بررسي قرار گرفت. تمامي عصارهها فعاليت آنتياكسيداني وابسته به غلظت را نشان دادند. در بين عصارههاي فنولي زولنگ در هر سه آزمون ارزيابي ظرفيت آنتياكسيداني، عصارهي متانولي بالاترين فعاليت ضدراديكالي و آنتياكسيداني را به خود اختصاص داد. اين عصاره تنها در آزمون ظرفيت آنتياكسيداني كل كمترين ميزان ۵۰EC (96 ميكروگرم در ميليليتر) را نسبت به آنتياكسيدان سنتزي BHT (22/140 ميكروگرم در ميليليتر) دارا بود و از اين نظر قابل رقابت با آنتياكسيدان سنتزي BHT بود (۰۵/۰ > P). در اين آزمون در غلظتهاي ۵۰ و ۱۰۰ ميكروگرم در ميليليتر عصارههاي زولنگ بيشترين فعاليت آنتياكسيداني را داشتند. با توجه به مطالب بيان شده، ميتوان گياه محلي زولنگ را به عنوان منبع جديد و بالقوهاي از تركيبات فنولي و آنتياكسيدانهاي طبيعي معرفي و در فرمولاسيون مواد غذايي استفاده نمود.
واژههاي كليدي: تركيبات فنولي، سبزي زولنگ، فعاليت آنتياكسيداني، قدرت احياءكنندگي، DPPH.
مقدمه
۱-۱- اهميت گياهان دارويي
مواد موثره تركيباتي هستند كه در برخي گياهان ساخته مي شوند و تاثير فيزيولوژيكي بر پيكر موجودات زنده بر جا ميگذارند. اين گياهان براي مداواي برخي از بيماريها مورد استفاده قرار ميگيرند. مواد فعال مذكور در طي يك سلسله فرايندهاي ويژه و پيچيده بيوشيميايي، به مقدار بسيار كم- معمولاً كمتر از وزن خشك گياه ساخته ميشوند و به متابوليتهاي ثانوي نيز معروفند. كاشت، داشت و برداشت گياهان دارويي، صرفاً به خاطر استفاده از مواد موثره آنها صورت ميگيرد. اساسا از گياهان حاوي مواد موثره استفادههاي مختلفي به عمل مي آيد و اين گياهان به سه گروه اصلي شامل: گياهان دارويي، گياهان ادويهاي و گياهان عطري طبقه بندي ميشوند. گاهي اوقات از يك گياه به تنهايي ميتوان هر سه استفاده را نمود (اميد بيگي، ۱۳۸۴).